Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 522626

Campanula Portenschlagiana Schult.: kemijski i biološki profil


Petra Tomasović
Campanula Portenschlagiana Schult.: kemijski i biološki profil 2011., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Naslov
Campanula Portenschlagiana Schult.: kemijski i biološki profil
(Campanula Portenschlagiana Schult.: A chemical and biological profile)

Autori
Petra Tomasović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
07.07

Godina
2011

Stranica
52

Mentor
Politeo, Olivera

Neposredni voditelj
Carev, Ivana ; Burčul, Franko

Ključne riječi
Portenšlagov zvončić (Campanula Portenschlagiana Schult); GC-MS; DPPH; FRAP; ukupni fenoli; inhibicija AChE
(Dalmatian bellflower (Campanula portenschlagiana Schult); GC-MS; DPPH; FRAP; total phenol content; AChE inhibition.)

Sažetak
Biljke su bogat izvor spojeva s poznatom biološkom aktivnosti, bilo da je riječ o hlapljivim spojevima koja ulaze u sastav eteričnih ulja ili pak nehlapljivim spojevima koji se nalaze u ekstraktima biljaka. Biološka aktivnost se očituje u antioksidacijskoj, antimikrobnoj, antiupalnoj i drugim vrstama aktivnosti ili pak sposobnosti supstance da inhibira enzim acetilkolinesterazu, što je ključno u liječenju teške Alzheimerove demencije. Neka od istraživanja ukazala su na povezanost oksidativnih oštećenja moždanih struktura i progresiju ove bolesti. To je razlog zašto se paralelno proučavaju antioksidacijska svojstva i sposobnosti inhibicijskog djelovanja na enzim acetilkolinesterazu potencijalno biološki aktivnih supstanci. Cilj ovog rada bio je izolirati hlapljive i nehlapljive spojeve poznate hrvatske endemične biljke Portenšlagov zvončić (Campanula Portenschlagiana Schult.) te odrediti njegov kemijski i biološki profil. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je metoda hidrodestilacije dok je za izolaciju nehlapljivih spojeva korištena voda kao sredstvo za ekstrakciju. Kemijski sastav eteričnog ulja i sadržaj pojedinih komponenti određen je uz pomoć veznog sustava plinska kromatografija-spektrometrija masa, korištenjem HP-5MS kromatografsku kolonu. Antioksidacijski potencijal testiran je metodom hvatanja slobodnih DPPH radikala (DPPH metoda) i metodom određivanja redukcijskog potencijala (FRAP metoda), dok je sposobnost inhibicije enzima testirana metodom po Ellman-u. Prethodno je određen i ukupni sadržaj fenolnih komponenti vodenog ekstrakta biljke. Rezultati istraživanja su pokazali da je eterično ulje biljke složenog kemijskog sastava s velikim udjelom diterpenskih spojeva. Glavna komponenta ulja je diterpenski alkohol 13(16), 14-labdien-8-ol. Od ostalih spojeva u ulju, u kvantitativnom smislu, ističu se cembren A, fitol, trikozan, ß-kariofilen, pimarinal i heksahidrofarnezil-aceton. Testiranje antioksidacijskog potencijala smjese hlapljivih i nehlapljivih spojeva biljke pokazalo je da vodeni ekstrakt biljke ima znatno bolji antioksidacijski potencijal u odnosu na eterično ulje. Dobiveni rezultati testiranja antioksidacijskog potencijala u skladu su sa udjelom fenolnih spojeva testiranih smjesa. Usporedba antioksidacijskih potencijala uzoraka biljke i onih za poznato dobre antioksidanse pokazala je da su uzorci biljke vidljivo slabiji antioksidansi. Testiranje sposobnosti inhibicije enzima acetilkolinesteraze (AChE) pokazalo je da uzorak eteričnog ulja biljke pokazuje znatno bolju sposobnost inhibicije u odnosu na vodeni ekstrakt, ali istodobno značajno slabiju u usporedbi s poznato djelotvornim inhibitorima ovog enzima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
011-2160547-1330 - Antioksidacijski sastojci i inhibitori kolinesteraza iz aromatičnog bilja (Mladen Miloš, )

Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split