MIKROBIOLOŠKI MONITORING SIROVINA ZA PROIZVODNJU DJEČJE HRANE (CROSBI ID 365471)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Uroić, Valentina
Delaš, Frane
hrvatski
MIKROBIOLOŠKI MONITORING SIROVINA ZA PROIZVODNJU DJEČJE HRANE
Mikrobiološki monitoring sirovina koje ulaze u sastav dječje mliječne hrane je važan za dobivanje kvalitetnih i mikrobiološki ispravnih ulaznih sirovina. Da bi se ostvarila sigurnost i kakvoća proizvoda potrebno je pridržavati se propisane zakonske regulative, primjenjivati HACCP, te dobru laboratorijsku praksu. Istraživanja u ovom radu temeljila su se na mikrobiološkoj analizi sirovina koje ulaze u sastav gotovog proizvoda dječje hrane-mliječne kašice. Sirovine su istraživane u skladu s internim zahtjevima na mikroorganizme: ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija ; Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Enterobacteriaceae, koliformne bakterije, Escherichia coli, sulfitoreducirajuće klostridije, Salmonella spp., Pseudomonas aeruginosa, kazeolite, kvasce i plijesni. Osim ovih navedenih mikroorganizama istraživana je i probiotička bakterija Lactobacillus reuteri koja ulazi u sastav dječje hrane-mliječne kašice. Korištene metode istraživanja su kvalitativne i kvantitativne metode, u skladu s ISO (Internationl Organization for Standardization) i BSI (British Standard Institution) standardima i internim metodama rada u skladu s trenutno važećom zakonskom regulativom. Rezultati istraživanja pokazali su da su sve dobivene vrijednosti unutar propisanih mikrobioloških internih zahtjeva, te se može zaključiti da su sirovine pogodne za upotrebu.
dječja hrana-mliječna kašica; HACCP; mikrobiološke metode; mikroorganizmi; probiotici
nije evidentirano
engleski
MICROBIOLOGICAL MONITORING OF RAW MATERIALS FOR PRODUCTION OF BABY FOOD
nije evidentirano
baby food-milk pap; HACCP; microbiological methods; microorganisms; probiotic bacteria
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
15.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb