Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521937

PREHRAMBENI STATUS I VREDNOVANJE UPITNIKA ZA PROCJENU UNOSA KALCIJA I FOLATA U STUDENTSKOJ POPULACIJI


Babić, Dora
PREHRAMBENI STATUS I VREDNOVANJE UPITNIKA ZA PROCJENU UNOSA KALCIJA I FOLATA U STUDENTSKOJ POPULACIJI 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
PREHRAMBENI STATUS I VREDNOVANJE UPITNIKA ZA PROCJENU UNOSA KALCIJA I FOLATA U STUDENTSKOJ POPULACIJI
(NUTRITIONAL STATUS AND THE EVALUATION OF FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRES for CALCIUM AND FOLATE IN STUDENTS' POPULATION)

Autori
Babić, Dora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2011

Stranica
101

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Studentska populacija; FFQ; valjanost; ponovljivost; prehrambeni status
(University students; FFQ; validation; reproducibility; nutritional status)

Sažetak
Adekvatan unos kalcija i folne kiseline tijekom rane odrasle dobi smanjuje rizik od pojave kroničnih bolesti u kasnijoj životnoj dobi. Cilj rada je bio ispitati valjanost i ponovljivost upitnika o učestalosti konzumiranja hrane i piča (FFQ) za procjenu unosa kalcija i folata u studentskoj populaciji u cilju njegove daljne primjene, te procjena prehrambenog statusa i kaqkvoće prehrane. Istraživanje je provedeno na studentima iz kontinentalne i primorske regije. FFQ za procjenu unosa kalcija, za razliku od FFQ za folat, nije pokazao valjanost obzirom na korelacijske koeficijente, ali su oba FFQ pokazala jako dobru ponovljivost. Primjenom Bland-Altmanova metode može se zaključiti da se oba FFQ mogu primjeniti za procjenu unosa ciljanih mikronutrijenata studentske populacije. U prosjeku studenti iz obje regije su adekvatno uhranjeni, imaju odgovarajući udjel i raspodjelu maqsnog tkiva i statistički se ne razlikuju s obzirom na regiju. Prehrana studenata u prosjeku je bila adekvatna obzirom na udio makronutrijenata, a deficitarna nekim mikronutrijentima (kalij, vitamin A, cink, željezo i magnezij).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb