Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA (CROSBI ID 365457)

Ocjenski rad | diplomski rad

Cvrtila, Jelena MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Cvrtila, Jelena

Markov, Ksenija

hrvatski

MIKROBIOLOŠKA KAKVOĆA KOBASICE OD KONJSKOG MESA

Budući da se proizvodi od konjskog mesa, u našoj zemlji, proizvode u malim domaćinstvima na tradicionalan način, a konačan proizvod ovisi o prisutnosti i aktivnosti prirodne mikroflore, svrha ovog rada bila je odrediti mikrobnu populaciju u fermentiranim kobasicama od konjskog mesa, te izolirati i karakterizirati prisutne autohtone starter kulture i istražiti njihovu sposobnost inhibicije rasta patogenih bakterija. U uzorku kobasice od konjskog mesa bakterije iz roda Salmonella i sulfitoreducirajući klostridiji nisu ustvrđeni, a biokemijskim API testovima dokazane su bakterija Serratia odorifera iz obitelji Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus i Listeria grayi. Dominantna mikroflora u uzorku kobasice bio je izolat bakterija mliječne kiseline Lactococcus lactis ssp. lactis 5K1 u broju 8.301 log10 CFU g-1, a dokazan je i kvasac Candida zeylanoides.

kobasica od konjskog mesa; prirodna mikroflora; antimikrobno djelovanje

nije evidentirano

engleski

MICROBIOLOGICAL QUALITY OF HORSE MEAT SAUSAGE

nije evidentirano

sausage made of horse meat; the natural microflora; antimicrobial activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55

07.04.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija