IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1 (CROSBI ID 365453)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Barbir, Tina
Markov, Ksenija
hrvatski
IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1
Sir je proizvod nastao koagulacijom kazeina mlijeka, izdvajanjem sirutke i zrenjem. Sir čija kakvoća ovisi o plijesni, kao što je camembert, predstavlja potencijalnu opasnost za uživaoce budući da plijesni sintetiziraju sekundarne toksične metabolite mikotoksine. Unos ovih spojeva u organizam u ekstremno malim količinama tijekom dužeg vremenskog perioda može biti opasan po ljudsko zdravlje. Stoga je, u ovom radu, istražena sposobnost plemenite plijesni Penicillium camemberti da pri određenim uvjetima uzgoja sintetizira aflatoksin B1. Koncentracija AFB1 određivana je kvalitativnom ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) metodom. Rezultati istraživanja su pokazali da plemenita plijesan i pri 28°C i na temperaturi hladnjaka (od 4°C) sintetizira mjerljive koncentracije aflatoksina.
sir ; camembert ; plijesni ; aflatoksin B1
nije evidentirano
engleski
ISOLATION OF THE NOBLE MOLD FROM CHEESE CAMEMBERT AND POSSIBLE AFLATOXIN B1 SYNTHESIS
nije evidentirano
cheese ; cambembert ; mold ; aflatoxin B1
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
13.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb