Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1 (CROSBI ID 365453)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Barbir, Tina IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1 / Markov, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Barbir, Tina

Markov, Ksenija

hrvatski

IZOLACIJA PLEMENITE PLIJESNI IZ SIRA CAMEMBERT I MOGUĆA SINTEZA AFLATOKSINA B1

Sir je proizvod nastao koagulacijom kazeina mlijeka, izdvajanjem sirutke i zrenjem. Sir čija kakvoća ovisi o plijesni, kao što je camembert, predstavlja potencijalnu opasnost za uživaoce budući da plijesni sintetiziraju sekundarne toksične metabolite mikotoksine. Unos ovih spojeva u organizam u ekstremno malim količinama tijekom dužeg vremenskog perioda može biti opasan po ljudsko zdravlje. Stoga je, u ovom radu, istražena sposobnost plemenite plijesni Penicillium camemberti da pri određenim uvjetima uzgoja sintetizira aflatoksin B1. Koncentracija AFB1 određivana je kvalitativnom ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) metodom. Rezultati istraživanja su pokazali da plemenita plijesan i pri 28°C i na temperaturi hladnjaka (od 4°C) sintetizira mjerljive koncentracije aflatoksina.

sir ; camembert ; plijesni ; aflatoksin B1

nije evidentirano

engleski

ISOLATION OF THE NOBLE MOLD FROM CHEESE CAMEMBERT AND POSSIBLE AFLATOXIN B1 SYNTHESIS

nije evidentirano

cheese ; cambembert ; mold ; aflatoxin B1

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

13.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija