Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521701

Prisveti krix Isukarstov i krix karstiana - teologija križa fra Ivana Ančića između nasljedovanja serafskoga oca Franje i prilika u zemlji bosanskoj


Kovačić, Mislav
Prisveti krix Isukarstov i krix karstiana - teologija križa fra Ivana Ančića između nasljedovanja serafskoga oca Franje i prilika u zemlji bosanskoj // Zbornik o Ivanu Ančiću / Knezović, Pavao (ur.).
Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2011. str. 87-107 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Prisveti krix Isukarstov i krix karstiana - teologija križa fra Ivana Ančića između nasljedovanja serafskoga oca Franje i prilika u zemlji bosanskoj
(Jesus' Cross, Christian's Cross. Fr. Ivan Ančić's Theology of the Cross between the Following of St. Francis and the Circumstances in Bosnia)

Autori
Kovačić, Mislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik o Ivanu Ančiću / Knezović, Pavao - Zagreb : Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2011, 87-107

ISBN
978-953-6682-97-3

Skup
Fra Ivan Ančić Dumljanin

Mjesto i datum
Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina, 14. 05. 2010.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Križ; teologija križa; kršćanski život; franjevaštvo; nasljedovanje Krista
(Cross; theology of the Cross; christian life; franciscanity; following of Christ)

Sažetak
U knjizi "Vrata nebeska i život vični" (Ancona, 1678.), nalaze se dva poglavlja koja autor, fra Ivan Ančić, posvećuje svetomu križu. Ovaj rad nastoji omeđiti tu, bez težnje za sustavnošću sročenu teologiju križa, i to "u ras-križju" dvaju konteksta: inspirandi ac recipiendi. Polazi se od činjenice da je djelo pisano u Italiji – barem u glavnim crtama započeto u Asizu, gradu svetoga Franje – te da mu je autor dijakronijski Franjin brat ; stoga se najprije ukratko izlaže važnost križa u životu asiškoga Siromaška. Raščlanjujući poglavlja u kojima Ančić govori o križu, uočavaju se bitne značajke njegove teologije križa. Posljednji dio rada zadržava se na "prilikama mjesta i vremena" te stanju duša onih kojima je djelo i namijenjeno. Pritom se ide za otkrivanjem Ančićevih doprinosa i ograničenja s obzirom na teologiju križa – to jest, želi se razaznati u kojoj je mjeri Ančić izvorni mislilac i(li) sintetičar, a u kojoj mjeri i dijete svoga vremena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
226-2261681-0672 - Hrvatska književnojezična baština (16 – 19. st.) u suodnosu s europskom (Branka Tafra, )

Ustanove
Hrvatski studiji, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mislav Kovačić, (320064)