Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521686

ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA


Senka Majić, Rosemary Vuković, Anamarija Šter, Elizabeta Has-Schön
ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 52 (2010), 6; 353-358 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA
(ENZYMATIC ASSAY FOR GLYCOLITIC POTENTIAL DETERMINATION – A RELIABLE METHOD FOR MEAT QUALITY PREDICTION)

Autori
Senka Majić, Rosemary Vuković, Anamarija Šter, Elizabeta Has-Schön

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 52 (2010), 6; 353-358

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Glikolitički potencijal; kvaliteta mesa; glukoza; laktat
(Glycolytic potential; meat quality; glucose; lactate)

Sažetak
Prelaz mišića u meso složen je biokemijski proces ovisan o različitim parametrima. Kako bi se proizvelo što kvalitetnije meso privlačno kupcima, potrebno je poznavati biokemijske promjene koje se događaju u mišićnom tkivu ante mortem, odnosno post mortem. Izraz glikolitički potencijal označava potencijal pojedinog mišića za stvaranje laktata. Laktat i glikogen (potencijalni izvor dodatnog laktata) u mišićnom tkivu mogu se precizno izmjeriti enzimskim metodama. U ovome radu je sažeto opisana enzimatska metoda za određivanje glikolitičkog potencijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
285-0000000-3175 - Nutrienti i razvoj plutajućih makrofita i alga u Istočnoj Hrvatskoj (Janja Horvatić, )

Ustanove
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB Abstracts