ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA (CROSBI ID 173224)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Senka Majić, Rosemary Vuković, Anamarija Šter, Elizabeta Has-Schön
hrvatski
ENZIMATSKO ODREĐIVANJE GLIKOLITIČKOG POTENCIJALA – POUZDANA METODA ZA PREDVIĐANJE KVALITETE MESA
Prelaz mišića u meso složen je biokemijski proces ovisan o različitim parametrima. Kako bi se proizvelo što kvalitetnije meso privlačno kupcima, potrebno je poznavati biokemijske promjene koje se događaju u mišićnom tkivu ante mortem, odnosno post mortem. Izraz glikolitički potencijal označava potencijal pojedinog mišića za stvaranje laktata. Laktat i glikogen (potencijalni izvor dodatnog laktata) u mišićnom tkivu mogu se precizno izmjeriti enzimskim metodama. U ovome radu je sažeto opisana enzimatska metoda za određivanje glikolitičkog potencijala.
glikolitički potencijal; kvaliteta mesa; glukoza; laktat
nije evidentirano
engleski
ENZYMATIC ASSAY FOR GLYCOLITIC POTENTIAL DETERMINATION – A RELIABLE METHOD FOR MEAT QUALITY PREDICTION
nije evidentirano
glycolytic potential; meat quality; glucose; lactate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52 (6)
2010.
353-358
objavljeno
0023-4850