Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 521681

PROCJENA KAKVOĆE PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE


Višekruna, Ivona
PROCJENA KAKVOĆE PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
PROCJENA KAKVOĆE PREHRANE OSOBA S CELIJAKIJOM 7-DNEVNIM DNEVNIKOM PREHRANE NA PODRUČJU ZADARSKE ŽUPANIJE
(DIET QUALITY ASSESSMENT DETERMINED BY 7-DAY DIETARY RECORD OF PEOPLE WITH CELIAC DISEASE IN ZADAR COUNTY)

Autori
Višekruna, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.07

Godina
2011

Stranica
28

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Celijakija; kakvoća prehrane; 7-dnevni dnevnik prehrane
(Celiac disease; diet quality assessment; 7-day dietary record.)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je procijeniti kakvoću prehrane osoba oboljelih od celijakije s područja Zadarske županije. Istraživanjem je obuhvaćeno 10 osoba s celijakijom, 9 žena i 1 muškarac, starosne dobi od 19 do 60 godina Procjena kakvoće prehrane utvrđena je 7-dnevnim dnevnikom prehrane. Osim dijetetičkih parametara utvrđeni su i antropometrijski parametri (tjelesna masa, tjelesna visina, udio masnog tkiva te omjer struka i bokova), kojima je utvrđeno da je većina ispitanika normalno uhranjena, te da omjer struka i bokova kod većinom ženskih ispitanica upućuje na androidni tip raspodjele masnog tkiva. Rezultati obrade 7-dnevnih dnevnika prehrane pokazali su da je udio masti, proteina i ugljikohidrata u prehrani u skladu s DRI preporukama. Rezultati su pokazali da ispitanici imaju deficitaran unos vitamina A, vitamina D, kalcija, kalija, magnezija, joda, selena i dijetalnih vlakana u odnosu na preporučene vrijednosti s obzirom na dob i spol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb