Utjecaj lokacije na antioksidacijska svojstva fenolnih spojeva maslinovog ulja oblice (CROSBI ID 365385)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Agić, Petar
Katalinić, Višnja
Generalić, Ivana
hrvatski
Utjecaj lokacije na antioksidacijska svojstva fenolnih spojeva maslinovog ulja oblice
Zadatak ovog diplomskog rada bio je odrediti fenolni profil i antioksidacijska svojstva sortnih maslinovih ulja oblice uzetih sa tri različite lokacije u Srednjoj Dalmaciji (Zadar, Šolta, Biograd). Analiza fenolnog sastava, sortnih maslinovih ulja oblice, sastojala se u određivanju sadržaja udjela ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, dok su antioksidacijska svojstva istražena korištenjem triju metoda: - određivanjem redukcijske snage ekstrakata metodom Ferric reducing/Antioxidant power (FRAP), -određivanjem sposobnosti hvatanja radikala primjenom slobodnog radikala 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), -određivanjem učinkovitosti u sprječavanju oksidacije linoleinske kiseline β-karoten metodom
maslinovo ulje; oblica; fenoli; antioksidacijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Antioxidant properties of Oblica cv olive oil phenolics: Influence of the location
nije evidentirano
olive oil; Oblica; phenolics; antioxidant properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
49
12.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split