Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pripreme za reorganizaciju zdravstva u Hrvatskoj i osnivanje Medicinskog fakulteta u Zagrebu u vrijeme banovanja Jospia Šokčevića (razdoblje od 1861-1862. godine) (CROSBI ID 476441)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Belicza, Biserka Pripreme za reorganizaciju zdravstva u Hrvatskoj i osnivanje Medicinskog fakulteta u Zagrebu u vrijeme banovanja Jospia Šokčevića (razdoblje od 1861-1862. godine) // Hrvatski ban J. Šokčević, Zbornik radova / Čorkalo, K. (ur.). Zagreb : Vinkovci: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2000. str. od 309 do 332-x

Podaci o odgovornosti

Belicza, Biserka

hrvatski

Pripreme za reorganizaciju zdravstva u Hrvatskoj i osnivanje Medicinskog fakulteta u Zagrebu u vrijeme banovanja Jospia Šokčevića (razdoblje od 1861-1862. godine)

Zdravstvene prilike, stanje zdravstva i pokušaji reorganizacije zdravstva kao i nastojanja oko osnivanja medicinskog fakulteta, veterinarskog i primaljskog učilišta u doba banovanja Josipa Šokčevića samo su djelomično proučeni. U svrhu istraživanja ovih elemenata korištena je sačuvana prepiska između prof. dr. Josipa Zlatarovića, baruna Metela Ožegovića i bana Josipa Šokčevića nastala u razdoblju između 12. prosinca 1861. i 14. ožujka 1862.godine U radu je dan prikaz i komentar onih detalja koji osvjetljavaju ulogu J. Zlatarovića, M. Ožegovića i bana J. Šokčevića u nastojanjima za osnivanje i uređenje medicinskog fakulteta u Zagrebu i njegove uloge u sistemu javnog zdravstva, njihovih stavova o potrebi stručnog obrazovanja primalja i veterinara, njihove uloge u pripremama za izbor i definiranja zadaće praliječnika i ravnatelja medicinskog fakulteta, te reorganizacije javnog zdravstva i zdravstvene politike u Hrvatskoj i Slavoniji neposredno nakon pada Bachovog apsolutizma. Riječ je o inicijativama koje su samo djelomično realizirane u doba banovanja J. Šokčevića ali koje upućuju na kontinuitet i revitalizaciju nastojanja na polju reorganizacije zdravstva i borbi za osnivanje medicinskog fakulteta i razvoj stručnog obrazovanja djelatnika u zdravstvu započetih sredinom 19.stoljeća. Izložene koncepcije i prijedloge dr. J. Zlatarovića primjerene su tadašnjim potrebama razvijanja zdravstvene zaštite sveukupne populacije kr. Hrvatske i Slavonije. One su naišle na punu podršku M. Ožegovića i bana J. Šokčevića pa se može predmnijevati da su odgovarale njihovom osobnom viđenju buduće zdravstvene politike. Iznesene činjenice otkrivaju posve novo sagledavanje zbivanja što su prethodila 1874. godini koja se u povijesti hrvatske medicine i zdravstva označava kao značajna prekretnica, kada dolazi do otvorenja Sveučilišta u Zagrebu, osnivanja liječničkih društava, izdavanja stručnih medicinskih časopisa i donošenja prvog samostalnog zakona o uređenju zdravstva.

Ban Josip Šokčević; povijest javnog zdravstva u Hrvatskoj

nije evidentirano

engleski

The Preparations for the Rorganization of Publiv Health in Croatia and Founding of Medical Faculty in Zagreb in the Time of Ban Ivan Šokčević ( 1861-1862)

nije evidentirano

ban Josip Šokčević; history of public health in Croatia

nije evidentirano

Podaci o prilogu

od 309 do 332-x.

2000.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hrvatski ban J. Šokčević, Zbornik radova

Čorkalo, K.

Zagreb : Vinkovci: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Podaci o skupu

Hrvatski ban J. Šokčevič

predavanje

01.01.2000-01.01.2000

Vinkovci, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano