Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 52125

Pripreme za reorganizaciju zdravstva u Hrvatskoj i osnivanje Medicinskog fakulteta u Zagrebu u vrijeme banovanja Jospia Šokčevića (razdoblje od 1861-1862. godine)


Belicza, Biserka
Pripreme za reorganizaciju zdravstva u Hrvatskoj i osnivanje Medicinskog fakulteta u Zagrebu u vrijeme banovanja Jospia Šokčevića (razdoblje od 1861-1862. godine) // Hrvatski ban J. Šokčević, Zbornik radova / Čorkalo, K. (ur.).
Zagreb-Vinkovci: HAZU, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima, 2000. (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Pripreme za reorganizaciju zdravstva u Hrvatskoj i osnivanje Medicinskog fakulteta u Zagrebu u vrijeme banovanja Jospia Šokčevića (razdoblje od 1861-1862. godine)
(The Preparations for the Rorganization of Publiv Health in Croatia and Founding of Medical Faculty in Zagreb in the Time of Ban Ivan Šokčević ( 1861-1862))

Autori
Belicza, Biserka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hrvatski ban J. Šokčević, Zbornik radova / Čorkalo, K. - Zagreb-Vinkovci : HAZU, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima, 2000

Skup
Hrvatski ban J. Šokčevič

Mjesto i datum
Vinkovci, 1998

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ban Josip Šokčević; povijest javnog zdravstva u Hrvatskoj
(Ban Josip Šokčević; history of public health in Croatia)

Sažetak
Zdravstvene prilike, stanje zdravstva i pokušaji reorganizacije zdravstva kao i nastojanja oko osnivanja medicinskog fakulteta, veterinarskog i primaljskog učilišta u doba banovanja Josipa Šokčevića samo su djelomično proučeni. U svrhu istraživanja ovih elemenata korištena je sačuvana prepiska između prof. dr. Josipa Zlatarovića, baruna Metela Ožegovića i bana Josipa Šokčevića nastala u razdoblju između 12. prosinca 1861. i 14. ožujka 1862.godine U radu je dan prikaz i komentar onih detalja koji osvjetljavaju ulogu J. Zlatarovića, M. Ožegovića i bana J. Šokčevića u nastojanjima za osnivanje i uređenje medicinskog fakulteta u Zagrebu i njegove uloge u sistemu javnog zdravstva, njihovih stavova o potrebi stručnog obrazovanja primalja i veterinara, njihove uloge u pripremama za izbor i definiranja zadaće praliječnika i ravnatelja medicinskog fakulteta, te reorganizacije javnog zdravstva i zdravstvene politike u Hrvatskoj i Slavoniji neposredno nakon pada Bachovog apsolutizma. Riječ je o inicijativama koje su samo djelomično realizirane u doba banovanja J. Šokčevića ali koje upućuju na kontinuitet i revitalizaciju nastojanja na polju reorganizacije zdravstva i borbi za osnivanje medicinskog fakulteta i razvoj stručnog obrazovanja djelatnika u zdravstvu započetih sredinom 19.stoljeća. Izložene koncepcije i prijedloge dr. J. Zlatarovića primjerene su tadašnjim potrebama razvijanja zdravstvene zaštite sveukupne populacije kr. Hrvatske i Slavonije. One su naišle na punu podršku M. Ožegovića i bana J. Šokčevića pa se može predmnijevati da su odgovarale njihovom osobnom viđenju buduće zdravstvene politike. Iznesene činjenice otkrivaju posve novo sagledavanje zbivanja što su prethodila 1874. godini koja se u povijesti hrvatske medicine i zdravstva označava kao značajna prekretnica, kada dolazi do otvorenja Sveučilišta u Zagrebu, osnivanja liječničkih društava, izdavanja stručnih medicinskih časopisa i donošenja prvog samostalnog zakona o uređenju zdravstva.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
101101

Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Autor s matičnim brojem:
Biserka Belicza, (2996)