Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odgoj i obrazovanje za interkulturalnu kompetenciju (CROSBI ID 173130)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Piršl, Elvi Odgoj i obrazovanje za interkulturalnu kompetenciju // Pedagogijska istraživanja, 8 (2011), 1; 53-70

Podaci o odgovornosti

Piršl, Elvi

hrvatski

Odgoj i obrazovanje za interkulturalnu kompetenciju

Rad se sastoji od dva dijela. U teorijskome dijelu razmatraju se pojmovi interkulturalizam, kompetencije, interkulturalne kompetencije koje, ovisno o pristupu i modelima proučavanja, pojedini autori različito definiraju. U drugome su dijelu prikazani rezultati istraživanja koje je provedeno s ciljem da se ispita stupanj poznavanja temeljnih karakteristika interkulturalnog odgoja i obrazovanja studenata, utvrde razine etnocentrizma i etnorelativizma te ispitaju stavovi studenata o poželjnim interkulturalnim kompetencijana nastavnika za rad u kulturno pluralnim razredima. Uzorak su činila 304 studenta sveučilišta u Puli i Rijeci. Na temelju dobivenih rezultata može se zaključiti da studenti posjeduju temeljna znanja o bitnim karakteristikama interkulturalnog odgoja i obrazovanja, zadovoljavajuću razinu interkulturalne osjetljivosti te pozitivne stavove glede poželjnih interkulturalnih kompetencija nastavnika za rad u kulturno pluralnim razredima.

interkulturalizam; kompetencija; interkulturalna kompetencija; interkulturalna osjetljivost (etnocentrizam; etnorelativizam)

nije evidentirano

engleski

Education for Intercultural Competency

nije evidentirano

interculturalism; competency; intercultural competency; intercultural sensibility (ethnocentrism; ethnorelativism)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

8 (1)

2011.

53-70

objavljeno

1334-7888

Povezanost rada

Pedagogija