Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520763

PROCJENA UNOSA FOLATA VALIDIRANIM UPITNIKOM O UČESTALOSTI UNOSA HRANE I PIĆA OSOBA S CELIJAKIJOM


Fontana, Vedrana
PROCJENA UNOSA FOLATA VALIDIRANIM UPITNIKOM O UČESTALOSTI UNOSA HRANE I PIĆA OSOBA S CELIJAKIJOM 2011., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
PROCJENA UNOSA FOLATA VALIDIRANIM UPITNIKOM O UČESTALOSTI UNOSA HRANE I PIĆA OSOBA S CELIJAKIJOM
(EVALUATION OF DIETARY INTAKE OF FOLATE WITH A VALIDADED FOOD FREQUENCY QUESTIONNAIRE IN PEOPLE WITH CELIAC DISEASE)

Autori
Fontana, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2011

Stranica
44

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Celijakija; folat; upitnik o učestalosti unosa hrane i pića (FFQ)
(Celiac disease; folate; Food frequency questionnaire (FFQ))

Sažetak
Neadekvatan unos folata se povezuje s povećanim rizicima za zdravlje. Osobe oboljele od celijakije imaju povećani rizik za nedovoljan unos folata. Cilj istraživanja bio je utvrditi prosječan unos folata u osoba oboljelih od celijakije validiranim upitnikom o učestalosti unosa hrane i pića.U istraživanju je sudjelovalo 40 ispitanika od kojih su 35 bile žene, a 5 muškarci. Koristili su se antropometrijski parametri i FFQ. Prema dobivenim rezultatima osobe oboljele od celijakije prosječno dnevno unose 178, 14 µg DFE folata iz hrane što nije u skladu s nacionalnim preporukama (200µg folne kiseline dnevno) ni s najnovijim američkim prehrambenim referentnim vrijednostima (400µg folne kiseline dnevno). Iako se ovoj populaciji preporučuje upotreba dodataka prehrani samo 6 ispitanika koristi dodatke prehrani koji sadrže folat. Dnevnom unosu folata hranom najviše doprinosi povrće (39, 2%). Osobe oboljele od celijakije bi trebale povećati unos hrane bogate folatom i/ili koristiti dodatke prehrani koji sadrže folat.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb