Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Položaj žene u društvu (CROSBI ID 365205)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ajman, Sanja Položaj žene u društvu / Jindra, Ranka (mentor); Osijek, Učiteljski fakultet, Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Ajman, Sanja

Jindra, Ranka

hrvatski

Položaj žene u društvu

Problem nejednakosti spolova prisutan je od nastanka civilizacije pa sve do danas. Žene su se kroz povijest borile za svoja prava boreći se pritiv patrijarhata i ostalih zapreka za ostvarenje svojih prava. Feminizam je društveni pokret koji se zalaže za položaj žena u društvu te traži političku, ekonomsku i socijalnu jednakost između muškaraca i žena. Slobodno se može reći da su žene smatrane manje vrijednima i time su diskriminirane kroz povijest, ali i danas. Društvenu diskriminaciju i segregaciju osobe na temelju spola nazivamo seksizam. Žene su ustale protiv takvih oblika diskriminacije. Neki od najpoznatijih pokreta žena su pokreti Rose Luxsemburg, Sufražetkinja, Saveza žena, Majke na Plazza De Mayo, N.O. W. i B.a.B.e. Žene su uspjele ostvariti svoja prava na Svjetskim konferencijama o pravima žena, te Bečka deklaracija i Deklaracija o uklanjanju nasilja nad ženama.

patrijarhat; feminizam; diskriminacija; sarkazam; pokreti žena; Deklaracija o pravima žena

Rad je diplomski rad na stručnom trogodišnjem studiju Predškolskog odgoja. Budući da među diplomskim radovima nema ponuđenog polja stručnih diplomskih radova, ovaj rad uvrštava se među završne radove.

engleski

The position of women in society

nije evidentirano

patriarchy; feminism; discrimination; sarcasm; the women's movement; the Declaration on the Rights of Women

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48

01.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Učiteljski fakultet, Osijek

Osijek

Povezanost rada

Pedagogija