Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zlostavljano dijete u obitelji (CROSBI ID 365198)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Teskera, Ivana Zlostavljano dijete u obitelji / Jindra, Ranka (mentor); Osijek, Učiteljski fakultet, Osijek, . 2011

Podaci o odgovornosti

Teskera, Ivana

Jindra, Ranka

hrvatski

Zlostavljano dijete u obitelji

Dijete od samoga rođenja ima potrebe za hranom, čistoćom, dodirom i umirujućim glasom. Te potrebe djeteta moraju biti zadovoljene, a to je dužnost njegovih roditelja. Roditelji donose dijete na svijet i moraju o njemu brinuti, bilo dijete bolesno, zdravo ili nešto treće. Ako roditelj ne ispunjava svoje obveze prema njemu i ne brine o svim njegovim potrebama, kažemo da ga se zlostavlja. Pod zlostavljanjem najčešće mislimo na fizičko ili seksualno zlostavljanje, no razlikujemo i emocionalno zlostavljanje. Ono možda nije vidljivo na prvi pogled jer ne ostavlja tragove na djetetovom tijelu, ali je isto tako i fizičko i seksualno zlostavljanje vrlo teško. Najčešći su zlostavljači upravo djetetovi roditelji pa to predstavlja poteškoću u intervenciji. Potrebno je od vremena kada je dijete još u trbuhu majke provoditi razne radionice s roditeljima o roditeljstvu. Odrasli moraju shvatiti i znati što se od njih očekuje i ponašati se u skladu sa zahtjevima svoje titule roditelja. Ako nije tako, tada treba nešto poduzeti i spriječiti daljnje razvijanje roditeljskog nepoželjnog ponašanja prema djetetu. Ako dijete odrasta u uvjetima koji ne zadovoljavaju njegove potrebe, to na njega ostavlja trajne posljedice. Ono postaje drugačije: ne smije se, nije spontano i povlači se u sebe. Velika je vjerojatnost da će ono s vremenom to nezadovoljstvo prenositi na druge, zlostavljajući svoje vršnjake ili kasnije svoju djecu. Zato je najbolji način prevencija, odnosno edukacija roditelja prije samog roditeljstva, ali i tijekom roditeljstva održavanjem raznih radionica s njihovom djecom.

dijete; roditelj; djetetoove potrebe; zlostavljanje; prevencija

Rad je diplomski rad na stručnom studiju Predškolskog odgoja. Budući da među diplomskim radovima nema polja stručnih diplomskih radova, ovaj rad uvrštavamo u polje završnih radova.

engleski

Abused child in the family

nije evidentirano

child; parent; djetetoove needs; abuse; prevention

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

01.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Učiteljski fakultet, Osijek

Osijek

Povezanost rada

Pedagogija