Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520363

STRUKTURNA KARAKTERIZACIJA MAKROLIDA I NJIHOVIH DERIVATA SPEKTROMETRIJOM MASA


Gembarovski, Dubravka
STRUKTURNA KARAKTERIZACIJA MAKROLIDA I NJIHOVIH DERIVATA SPEKTROMETRIJOM MASA 2011., doktorska disertacija, PMF, Zagreb


Naslov
STRUKTURNA KARAKTERIZACIJA MAKROLIDA I NJIHOVIH DERIVATA SPEKTROMETRIJOM MASA
(STRUCTURAL CHARACTERISATION OF MACROLIDES AND THEIR DERIVATIVES BY MASS SPECTROMETRY)

Autori
Gembarovski, Dubravka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
PMF

Mjesto
Zagreb

Datum
13.07

Godina
2011

Stranica
172 + XXXI

Mentor
Gabelica Marković, Vesna ; Galić, Nives

Ključne riječi
Adukti s alkalijskim metalima; aglikon; azitromicin; 15-člani makrolidi; ionizacija elektroraspršenjem; izmjena vodika s deuterijem; spektrometrija masa
(Aglycon; alkali metal adducts; azithromycin; electrospray ionisation; hydrogen/deuterium exchange; mass spectrometry; 15-member macrolides)

Sažetak
Makrolidni spojevi strukturno su okarakterizirani spektrometrijom masa uz ionizaciju elektroraspršenjem. Odabrano je i analizirano 13 spojeva iz skupine azalida, spojeva s dušikovim atomom unutar 15-članog makrolidnog prstena koji predstavlja osnovnu strukturnu komponentu svih analiziranih spojeva. Detaljno su proučeni fragmentacijski spektri aglikonskog dijela molekule azitromicina kao i komercijalno dostupnog azitromicina, glavnog predstavnika ove skupine makrolida, kako bi se olakšala interpretacija znatno složenijih fragmentacijskih spektara novosintetiziranih makrolidnih derivata. Tandemna spektrometrija masa (MS/MS) provedena je spregnutim kvadrupolnim analizatorom i analizatorom masa mjerenjem vremena leta iona (Q-ToF). Točnost mjerenja masa protoniranog molekulskog iona iznosila je ± 5 ppm, a fragmenata  10 ppm što je omogućilo jednoznačno određivanje elementnog sastava analiziranog spoja. Višestupanjske fragmentacije (MSn) provedene su analizatorom masa stupice iona. Razlikovanje 8a- i 9a-laktama, spojeva s istom molekulskom masom, bilo je moguće tek nakon MS5-fragmentacije. Na temelju MS/MS-spektara i MSn-spektara protoniranih molekulskih iona [M+H]+ predloženi su fragmentacijski putovi analiziranih spojeva. Eksperimentima izmjene vodika s deuterijem određen je broj izmjenjivih vodikovih atoma te su potvrđene predložene sheme fragmentacije. Također su analizirani MS/MS-spektri iona adukata s alkalijskim metalima. Uočena različita fragmentacija pseudomolekulskih iona [M+Na]+ i [M+K]+ u odnosu na fragmentaciju protoniranih makrolida [M+H]+ posljedica je različitog položaja naboja u molekuli. Ispitan je utjecaj otapala (acetonitrila, metanola, vode) i instrumentnih radnih uvjeta na intenzitete signala u spektru masa azitromicina. Za azitromicin, dekladinozil azitromicina i aglikon azitromicina ispitan je i utjecaj pH na njihovu stabilnost u vodenim otopinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191342-1083 - Interakcije i dizajn bioaktivnih molekula (Predrag Novak, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb