Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske (CROSBI ID 574346)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Drača, Nela ; Jankuloski Ljubče ; Jankulovska, Mirjana ; Brandić, V., Miličević, Dijana
hrvatski
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske
U procesu proizvodnje šećera jedan od najvećih problema je uklanjanje nešećernih tvari koje izazivaju negativan učinak kako na kvalitetu šećera tako i na iskorištenje u procesu proizvodnje. Dio navedenih tvari potječe iz sirovine a dio nastaje tijekom tehnološkog procesa prerade kao posljedica degradacije šećera i drugih sastojaka pod utjecajem uvjeta pri preradi (pH, temperatura, ...). Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera od iznimne je važnosti jer se time ostvaruju preduvjeti za dobivanje šećera odgovarajuće kvalitete. Cilj rada bio je provesti analizu sirovina, međuproizvoda te finalnog proizvoda u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe te usporediti dobivene rezultate s onima iz procesa proizvodnje šećera iz šećerne trske. U procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe analize su provedene na početku kampanje te tijekom trajanja kampanje u rasponu od mjesec dana, a u proizvodnj šećera iz šećerne trske tijekom mjesec dana u rasponu od tjedan dana. Rezultati istraživanja su pokazali da se udio saharoze snižavao se prema kraju kampanje. Vrijednosti koncentracije, polarizacije, koeficijenta čistoće i pH bile su približno jednake za afinirani šećer iz šećerne repe te afinirani šećer iz smeđeg šećera šećerne trske. Melasa dobivena preradom šećera šećerne trske imala je viši koeficijent čistoće u odnosu na melasu iz proizvodnje šećera iz šećerne repe.
proizvodnja šećera; šećerna repa; šećerna trska; kontrola kvalitete
nije evidentirano
engleski
Quality control during refining sugar from sugar beet and raw brown sugar from sugar cane
nije evidentirano
Sugar production; sugar beet; sugar cane; quality control
nije evidentirano
Podaci o prilogu
196-205.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Drago Šubarić
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-26-9
Podaci o skupu
13th Ružička days, Today Science – Tomorrow industry
poster
16.09.2011-17.09.2011
Vukovar, Hrvatska