Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske (CROSBI ID 574346)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Drača, Nela ; Jankuloski Ljubče ; Jankulovska, Mirjana ; Brandić, V., Miličević, Dijana Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske // 13th Ružička days "Today science - tomorrow industry" Proceedings / Drago Šubarić (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 196-205

Podaci o odgovornosti

Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Drača, Nela ; Jankuloski Ljubče ; Jankulovska, Mirjana ; Brandić, V., Miličević, Dijana

hrvatski

Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera iz šećerne repe i sirovog šećera iz šećerne trske

U procesu proizvodnje šećera jedan od najvećih problema je uklanjanje nešećernih tvari koje izazivaju negativan učinak kako na kvalitetu šećera tako i na iskorištenje u procesu proizvodnje. Dio navedenih tvari potječe iz sirovine a dio nastaje tijekom tehnološkog procesa prerade kao posljedica degradacije šećera i drugih sastojaka pod utjecajem uvjeta pri preradi (pH, temperatura, ...). Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje šećera od iznimne je važnosti jer se time ostvaruju preduvjeti za dobivanje šećera odgovarajuće kvalitete. Cilj rada bio je provesti analizu sirovina, međuproizvoda te finalnog proizvoda u procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe te usporediti dobivene rezultate s onima iz procesa proizvodnje šećera iz šećerne trske. U procesu proizvodnje šećera iz šećerne repe analize su provedene na početku kampanje te tijekom trajanja kampanje u rasponu od mjesec dana, a u proizvodnj šećera iz šećerne trske tijekom mjesec dana u rasponu od tjedan dana. Rezultati istraživanja su pokazali da se udio saharoze snižavao se prema kraju kampanje. Vrijednosti koncentracije, polarizacije, koeficijenta čistoće i pH bile su približno jednake za afinirani šećer iz šećerne repe te afinirani šećer iz smeđeg šećera šećerne trske. Melasa dobivena preradom šećera šećerne trske imala je viši koeficijent čistoće u odnosu na melasu iz proizvodnje šećera iz šećerne repe.

proizvodnja šećera; šećerna repa; šećerna trska; kontrola kvalitete

nije evidentirano

engleski

Quality control during refining sugar from sugar beet and raw brown sugar from sugar cane

nije evidentirano

Sugar production; sugar beet; sugar cane; quality control

nije evidentirano

Podaci o prilogu

196-205.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Drago Šubarić

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-26-9

Podaci o skupu

13th Ružička days, Today Science – Tomorrow industry

poster

16.09.2011-17.09.2011

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija