Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalno-kemijska razlika sira iz mišine i sira u priridnoj kori (CROSBI ID 574341)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Tudor Kalit, Milna ; Kalit, Samir ; Kaić, Dubravka ; Vrdoljak, Marija ; Kelava, Nikolina ; Havranek, Jasmina Fizikalno-kemijska razlika sira iz mišine i sira u priridnoj kori // 39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka / Vera Volarić (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2010. str. 83-84

Podaci o odgovornosti

Tudor Kalit, Milna ; Kalit, Samir ; Kaić, Dubravka ; Vrdoljak, Marija ; Kelava, Nikolina ; Havranek, Jasmina

hrvatski

Fizikalno-kemijska razlika sira iz mišine i sira u priridnoj kori

U razdoblju od travnja do srpnja 2008. i 2009. godine praćen je utjeca godine, gosporadrtva (farme) i uvjeta zrenja (u mišini ili prirodnoj kori) na fizikalno kemijske parametre 25 ovčjih sireva iz mišine na šest obiteljskih gospodarstava i 13 kontrolnih ovčjih sireva u prirodnoj kori na 4 gospodarstva. Pokus je proveden na način da se dio sira iz jedne šarže spremao u mišinu, a od drugog dijela radio se sir u prirodnoj kori (3 sira u šarži). Uzorci su uzimani svaka dva tjedna u razdoblju od 75 dana. Provedene se osnovne fizikalno-kemijske analize sira obuhvaćenih pokusom. Nije utvrđen utjecaj godine na fizikalno-kemijske parametre sira u prirodnoj kori, dok je on utvrđen za sadržaj soli, pH vrijednosti i sadržaj mliječne kiseline za sireve koji zriju u mišini (p<0, 05). Ovaj utjecaj vjerojatno je posljedica neujednačene, odnsno nestandardizirane tehnologije proizvodnje sira u mišini koja se dokazala i kroz utjecaj gospodarstva (farme) na istražene parametre. Tako je utvrđena značajna (p<0, 05) razlika u sadržaju suhe tvari, masti, proteina, soli i vode u bezmasnoj tvari između gospodarstava. Isto tako utvređena je značajna (p<0, 05) razlika između gospodarstava za parametre sadržaja masti u suhoj tvari, sadržaj soli i mliječne kiseline unutar skupine sireva koji su zrili u prirodnoj kori. Uvrđena je statistički značajna razlika za slijedeće kemijsko-fizikalne parametre sira: sadržaj suhe tvari, masti, proteina, vode u bezmasnoj tvari sira, udio dušika topivog u vodi i u trikloroctenoj kiselini (p<0, 0001), te masti u suhoj tvari sira i pH vrijednosti (p<0, 05) između sireva čije se zrenje odvijalo u mišini i onih koji su zrili u prirodnoj kori. Dobivene razlike ukazuju na izrazitu specifičnost ovčje kože kao sredine za zrenje autohtonog sira iz mišine. Koža u kojoj se odvijalo zrenje je izravno utjecala na specifičnost sastava sira u mišini.

sir iz mišine ; ovčji sir ; fizikalno-kemijski parametri ; zrenje u kori

nije evidentirano

engleski

Difference in physical and chemical parameters of cheese ripened in a sack and in a rind

nije evidentirano

cheese in a sack ; ewe milk cheese ; physical-chemical parameters ; ripening in a rind

nije evidentirano

Podaci o prilogu

83-84.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

39. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem, Zbornik sažetaka

Vera Volarić

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

39. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

24.10.2010-27.10.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)