Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne (CROSBI ID 365099)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mataković, Martina
Vranić, Marina
hrvatski
Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj frekvencije hranidbe sjenažom lucerne na in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. Pokus je postavljen u Centru za travnjaštvo Agronomskog fakulteta kao latinski kvadrat 4x4 s četiri perioda i četiri hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 4 kastrirana ovna. Kastratima je dnevno ponuđeno 120g ST sjenaže lucerne kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0.75) u 1, 2, 4 ili 8 obroka. Sjenaža lucerne korištena u istraživanju, silirana u fazi početka cvatnje oko 20% biljaka lucerne, je sadržavala 759g ST kg-1 svježeg uzorka, 128 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, 512 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Primijenjena frekvencija hranidbe od 4x d-1 je povećala probavljivost ST sjenaže lucerne u odnosu na primijenjenu frekvenciju hranidbe od 8x d-1. Probavljivost sjenaže lucerne je imala tendenciju porasta s porastom frekvencije hranidbe (1x, 2x, 4x d-1), ali razlike nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Zaključeno je da je za maksimalnu in vivo probavljivost ST sjenaže lucerne korištene u istraživanju najekonomičnija frekvencija hranidbe od 1x d-1 .
sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; in vivo probavljivost
nije evidentirano
engleski
The effect of the feeding frequency on in vivo digestibility of alfalfa haylage
nije evidentirano
alfalfa haylage; frequency of feeding; dry matter; in vivo digestibility
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
14.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb