Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne (CROSBI ID 365099)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mataković, Martina Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne / Vranić, Marina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Mataković, Martina

Vranić, Marina

hrvatski

Utjecaj obročne hranidbe na in vivo probavljivost sjenaže lucerne

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj frekvencije hranidbe sjenažom lucerne na in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. Pokus je postavljen u Centru za travnjaštvo Agronomskog fakulteta kao latinski kvadrat 4x4 s četiri perioda i četiri hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 4 kastrirana ovna. Kastratima je dnevno ponuđeno 120g ST sjenaže lucerne kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0.75) u 1, 2, 4 ili 8 obroka. Sjenaža lucerne korištena u istraživanju, silirana u fazi početka cvatnje oko 20% biljaka lucerne, je sadržavala 759g ST kg-1 svježeg uzorka, 128 g sirovih proteina (SP) kg-1 ST, 512 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Primijenjena frekvencija hranidbe od 4x d-1 je povećala probavljivost ST sjenaže lucerne u odnosu na primijenjenu frekvenciju hranidbe od 8x d-1. Probavljivost sjenaže lucerne je imala tendenciju porasta s porastom frekvencije hranidbe (1x, 2x, 4x d-1), ali razlike nisu bile statistički značajne (P>0, 05). Zaključeno je da je za maksimalnu in vivo probavljivost ST sjenaže lucerne korištene u istraživanju najekonomičnija frekvencija hranidbe od 1x d-1 .

sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; in vivo probavljivost

nije evidentirano

engleski

The effect of the feeding frequency on in vivo digestibility of alfalfa haylage

nije evidentirano

alfalfa haylage; frequency of feeding; dry matter; in vivo digestibility

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

14.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)