Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520221

Društvo i odnos prema drogama: sociokulturni kontekst upotrebe kanabisa


Dubreta Nikša
Društvo i odnos prema drogama: sociokulturni kontekst upotrebe kanabisa, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2005 (monografija)


Naslov
Društvo i odnos prema drogama: sociokulturni kontekst upotrebe kanabisa
(Society and Its Relation to Drugs: Socio-cultural Context of Cannabis Use)

Autori
Dubreta Nikša

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada

Grad
Zagreb

Godina
2005

Stranica
326

ISBN
9531690928

Ključne riječi
droge; kanabis; sociokulturni kontekst; normalizacija; socijetalna reakcija; subkulture
(drugs; cannabis; socio-cultural context; normalization; societal reaction; subcultures)

Sažetak
Upotreba marihuane i hašiša u radu se promatra kao glavni element analize odnosa društva prema drogama. Pri tome se upozorava da je taj odnos moguće izraziti u terminima sociokulturnog konteksta upotrebe droga kako na razini makro-sociološke analize (obilježja društva i kulture unutar kojih se upotreba odvija), tako i na razini mikro-sociološke analize (neposredni kontekst upotrebe). Među nekoliko razloga koji upućuju na važnost analize socio-kulturnog konteksta upotrebe droga, osobito se naglašava njegova uloga pri interpretaciji značenja djelovanja samih droga s ukazivanjem na potrebu prevladavanja pristupa koji bi djelovanje droga zasnivali isključivo na njihovim farmakološkim obilježjima. Nakon pregleda glavnih socijalno-teorijskih pristupa problemu prisutnosti droga u društvu, u radu se skicira sociokulturni kontekst upotrebe marihuane i hašiša u Hrvatskoj. On je definiran kao ambivalentan, pri čemu se se - na tragu polarizirajućih i kvaziideal-tipskih pojmovnih parova (retradicionalizacija-modernizacija, segmentarni i fragmentarni tipovi strukturiranja društva) - složenost društvene dinamike i njezinih kulturalnih učinaka, nadograđuje pojmovima normalizacije i na apstinenciju usmjerene societalne reakcije koje su definirane pripadajućim poddimenzijama. S druge strane, subjektivno iskustvo samih korisnika i njihovo djelovanje u svakodnevnom suodnošenju s datim sociokulturnim kontekstom zahvaćeno je kvalitativnim istraživanjem na planu mikro-sociološke analize i u zaključcima upućuje na relativizaciju i dekonstrukciju determinističkih koncepcija na području sociologije devijantnosti i subkultura mladih unutar kojih se upotreba spomenutih droga pretežno istraživala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikša Dubreta (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Dubreta Nikša
Društvo i odnos prema drogama: sociokulturni kontekst upotrebe kanabisa, Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2005 (monografija)
Dubreta Nikša (2005) Društvo i odnos prema drogama: sociokulturni kontekst upotrebe kanabisa. Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada.
@book{book, year = {2005}, pages = {326}, keywords = {drugs, cannabis, socio-cultural context, normalization, societal reaction, subcultures}, isbn = {9531690928}, title = {Society and Its Relation to Drugs: Socio-cultural Context of Cannabis Use}, keyword = {drugs, cannabis, socio-cultural context, normalization, societal reaction, subcultures}, publisher = {Hrvatska sveu\v{c}ili\v{s}na naklada}, publisherplace = {Zagreb} }