Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 520056

Božja vladavina u Ps 97


Kovačić, Mislav; Lujić, Božo
Božja vladavina u Ps 97 // Bogoslovska smotra, 80 (2010), 4; 993-1014 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Božja vladavina u Ps 97
(God's Lordship in the Pslam 97)

Autori
Kovačić, Mislav ; Lujić, Božo

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 80 (2010), 4; 993-1014

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Božja vladavina; teofanija; pravda; pravo; poklonstvo; radost; Božja suverenost; ljubav prema dobru; univerzalizam; Savez
(God's lordship; theophany; righteousness; justice; worship; rejoicing; God's sovereignty; love towards the good; universalism; Covenant)

Sažetak
Promišljajući stvarnost kraljevstva Božjega, na način na koji je prikazana u Starome zavjetu, ovaj rad bavi se njezinom konkretnom izraženošću u Ps 97. Psalam je to koji spada u skupinu »kraljevskih psalama«, naime molitveno-bogoslužnih obrazaca koji naviještaju i slave sveopće Božje gospodstvo. Čineći to, stilom i rječnikom podsjeća na velike monarhije drevnoga Istoka, ali s jednom temeljnom razlikom: riječ je o kraljevstvu koje će trajati dovijeka (usp. 2 Sam 7, 16) i kojemu na čelu nije ograničen zemaljski vladar, nego sam Bog. Ps 97 donosi sve bitne momente Božje vladavine. Budući da je pisan nakon babilonskoga sužanjstva, i da stoji pod izravnim utjecajem Deuteroizaije, psalam se odlikuje univerzalističkim aspektom. Tekst, ipak, i sadržajno i izričajno slijedi liniju objave. To se osobito vidi u opisu teofanije, koja je kronološki starija, ali uklopljena u poruku psalma o cijeloj zemlji koja se raduje Božjemu zakraljivanju. Bog, koji u ognju dolazi na zemlju, istodobno je i Bog koji potiče na radost, vjeran i djelatan Bog koji skrbi o svom narodu te ga osposobljuje da i sam bude slobodnim dionikom te vladavine u pravdi i pravu, koja vodi kozmičkom slavljenju. Prikazavši širi kontekst psalma, temu kojom se bavi, kao i njegov prijevod i njegovu strukturalnu rasporedbu, rad se zaustavlja na tekstualnoj raščlambi, i to na mjestima koja su neposrednije povezana s njegovim predmetom. Zaključno se, u sažetom obliku, donose uobličene značajke Božje vladavine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb,
Hrvatski studiji, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Religious and Theological Abstracts
  • Elenchus of Biblical Bibliography
  • Ephemerides Theologicae Lovanienses