Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima (CROSBI ID 574300)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima // Proceedings - 13th Ružička Days / Drago Šubarić (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 48-55

Podaci o odgovornosti

Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko

hrvatski

Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima

Potreba za konstantnim razvojem i ispitivanjem novih tehnologija obrade hrane koje osiguravaju sigurnost proizvoda i produžuju trajnost, dovela je do ispitivanja mogućnosti primjene visokih tlakova. Tehnologija se pokazala kao vrlo efikasnom kod inaktiviranja bakterija, kvasaca, virusa, i plijesni te se ispituju mogućnosti zamjene ili nadopune klasičnih metodama pasterizacije i sterilizacije. Povišenje tlaka dovodi i do inaktivacije enzima koji kataliziraju kvarenje namirnica, što izravno produžuje trajnost obrađene namirnice. Za razliku od toplinske obrade, primjena visokih tlakova minimalno utječe na kemijska i organoleptička svojstva namirnice, pri čemu se zadržava njezina svježina i tekstura. Iako na tržištu već postoje proizvodi obrađeni visokim tlakom, najveći problem intenzivnije primjene takve metode obrade u prehrambenoj industriji je još uvijek nedovoljan broj znanstvenih istraživanja, čemu doprinosi i visoka cijena laboratorijskih i industrijskih uređaja. Kod proizvođača koji koriste tu tehnologiju vrlo brzo su se pokazale prednosti takve netoplinske obrade namirnica, poput uštede u energiji, radnoj snazi, vremenu i minimalnom utjecaju na okoliš.

visoki hidrostatski tlak; inaktivacija mikroorganizama; tekstura

nije evidentirano

engleski

Food processing using high hydrostaic pressure

nije evidentirano

high hydrostatic pressure; inactivation of microorganisms; texture

nije evidentirano

Podaci o prilogu

48-55.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings - 13th Ružička Days

Drago Šubarić

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-43-7

Podaci o skupu

Međunarodni znanstveno - stručni skup XIII Ružičkini dani

predavanje

16.09.2011-17.09.2011

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija