Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima (CROSBI ID 574300)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ježek, Damir ; Karlović, Sven ; Brnčić, Mladen ; Bosiljkov, Tomislav ; Tripalo, Branko
hrvatski
Obrada prehrambenih namirnica visokim tlakovima
Potreba za konstantnim razvojem i ispitivanjem novih tehnologija obrade hrane koje osiguravaju sigurnost proizvoda i produžuju trajnost, dovela je do ispitivanja mogućnosti primjene visokih tlakova. Tehnologija se pokazala kao vrlo efikasnom kod inaktiviranja bakterija, kvasaca, virusa, i plijesni te se ispituju mogućnosti zamjene ili nadopune klasičnih metodama pasterizacije i sterilizacije. Povišenje tlaka dovodi i do inaktivacije enzima koji kataliziraju kvarenje namirnica, što izravno produžuje trajnost obrađene namirnice. Za razliku od toplinske obrade, primjena visokih tlakova minimalno utječe na kemijska i organoleptička svojstva namirnice, pri čemu se zadržava njezina svježina i tekstura. Iako na tržištu već postoje proizvodi obrađeni visokim tlakom, najveći problem intenzivnije primjene takve metode obrade u prehrambenoj industriji je još uvijek nedovoljan broj znanstvenih istraživanja, čemu doprinosi i visoka cijena laboratorijskih i industrijskih uređaja. Kod proizvođača koji koriste tu tehnologiju vrlo brzo su se pokazale prednosti takve netoplinske obrade namirnica, poput uštede u energiji, radnoj snazi, vremenu i minimalnom utjecaju na okoliš.
visoki hidrostatski tlak; inaktivacija mikroorganizama; tekstura
nije evidentirano
engleski
Food processing using high hydrostaic pressure
nije evidentirano
high hydrostatic pressure; inactivation of microorganisms; texture
nije evidentirano
Podaci o prilogu
48-55.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings - 13th Ružička Days
Drago Šubarić
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
978-953-6894-43-7
Podaci o skupu
Međunarodni znanstveno - stručni skup XIII Ružičkini dani
predavanje
16.09.2011-17.09.2011
Vukovar, Hrvatska