Utjecaj sastava hranjive podloge na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 365040)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Ivanuša, Ines
Slavica, Anita
hrvatski
Utjecaj sastava hranjive podloge na rast i aktivnost bakterija mliječne kiseline
Primjena bakterija mliječne kiseline ima dugu tradiciju u biotehnološkoj industrijskoj proizvodnji fermentiranih proizvoda. Sastav podloga u kojima se ove bakterije uzgajaju i aktivne su podržava specifične zahtjeve ovih kutura za hranjivim tvarima. Takve podloge obično sadrže jedan ili više izvora ugljika, vodika, dušika, fosfora, sumpora kao i određene sastojke koji podržavaju fermentativni metabolizam ovih bakterija. Neke vrste bakterija mliječne kiseline imaju genetički potencijal koji podržava aerobni (respiratorni) metabolizam. U podloge u kojima se u stanicama ovih bakterija uspostavlja respiratorni metabolizam potrebno je dodati izvore hema ili, u nekim slučajevima, menakinona. Tijekom respiratornog metabolizma pridobiva se više metaboličke energije, smanjuje se koncentracija otopljenog kisika i proizvedene mliječne kiseline, dok se koncentracija bakterijske biomase povećava kao i preživljavanje stanica u odabranim uvjetima bioprocesa. Odvijanje aerobnog metabolizma u stanicama bakterija mliječne kiseline ima industrijsku primjenu u proizvodnji starter kultura.
sastav hranjive podloge; bakterije mliječne kiseline; fermentativni metabolizam; hem i menakinoni; aerobni metabolizam
nije evidentirano
engleski
Effect of growth medium composition on the growth and activity of lactic acid bacteria
nije evidentirano
growth medium composition; lactic acid bacteria; fermentative metabolism; heme and menaquinones; aerobic metabolism
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
13.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb