ODREĐIVANJE FOLNE KISELINE U BRAŠNU (CROSBI ID 364907)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vrljičak, Andrijana
Medić-Šarić, Marica
Bojić, Mirza
hrvatski
ODREĐIVANJE FOLNE KISELINE U BRAŠNU
Folna kiselina je vitamin iz skupine vitamina B kompleksa, čiji deficit može dovesti do niza zdravstvenih tegoba. Cilj rada bio je usporediti sadržaj folne kiseline u brašnu iz pšenice koja je uzgajana organski i konvencionalno. Organski uzgajana pšenica je uzgajana na tlu koje je barem deset godina slobodno od umjetnih gnojiva, herbicida i pesticida. Folati su iz ispitivanih uzoraka ekstrahirani fosfatnim puferom pH 9, 0 i tetraborat-TCA puferom pH 8, 5. Ekstrakcija fosfatnim puferom pH 9, 0 uspoređena je s ekstrakcijom tetraborat-TCA puferom pH 8, 5 uz dodatni korak ekstrakcije na čvrstoj fazi (SPE), a folna kiselina dokazivana je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). HPLC analiza provedena je prema metodi Alaburde i sur. (2008). U ispitivanim uzorcima folna kiselina nije detektirana, što može biti posljedica same metode ekstrakcije (nije korišteno enzimsko cijepanje) ili činjenice da folne kiseline nema u uzorcima. Ipak, u ovom radu je pokazano da se separacija folne kiseline iz uzoraka pšenice za potrebe HPLC analize uspješno može postići primjenom SPE na OASIS MAX kolonama.
Folna kiselina; folati; konvencionalno uzgojena pšenica; organski uzgojena pšenica; ekstrakcija SPE; HPLC
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF THE FOLIC ACID IN FLOUR
nije evidentirano
Folic acid; folates; conventionally grown wheat; organically grown wheat; extraction; SPE; HPLC
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
01.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Zagreb