Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 519367

Pokazatelji toksičnosti nano čestica srebra u vodenoj leći (Lemna minor L.)


Delić, Dunja
Pokazatelji toksičnosti nano čestica srebra u vodenoj leći (Lemna minor L.) 2011., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Pokazatelji toksičnosti nano čestica srebra u vodenoj leći (Lemna minor L.)
(Toxicity of silver nanoparticles in duckweed (Lemna minor L.))

Autori
Delić, Dunja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.07

Godina
2011

Stranica
43

Mentor
Radić Brkanac, Sandra

Neposredni voditelj
Glavaš, Katarina

Ključne riječi
Nano čestice srebra; Lemna minor; toksičnost; oksidacijski stres
(Nanoparticles; silver; Lemna minor; toxicity; oxidative stress)

Sažetak
Antimikrobna svojstva nanočestica srebra sve se više koriste u proizvodima široke potrošnje kao dezodoransima, odjeći i obući, zavojima te u sredstvima za pranje i čišćenje. Dosad je zabilježen fito- , cito- i genotoksični učinak nano čestica srebra na pojedine biljne i animalne organizme. U ovom je radu istražen toksični učinak nano čestica srebra (u rasponu koncentracija od 1 do 25 mg L-1) na vodenu leću (Lemna minor L.) koja je često korištena testna biljka. Primijenjen je statički oblik standardiziranog Lemna-testa (test inhibicije rasta) u trajanju od 7 dana koji se temelji na stopama rasta. Osim rasta, određen je sadržaj srebra, sadržaj klorofila i karotenoida te su izmjereni pojedini pokazatelji oksidacijskog stresa u vodenoj leći. Nano čestice srebra značajno su smanjile stopu rasta vodene leće te sadržaj fotosintetskih pigmenata a povećale su oksidacijsko oštećenje lipida i proteina. Pri nižim koncentracijama nano srebra zamijećena je indukcija antioksidacijskih enzima (peroksidaze i katalaza) dok su više koncentracije tog metala inhibirale aktivnost mjerenih enzima. Dobiveni rezultati ukazuju na visoku toksičnost nano čestica srebra za vodenu leću što je vjerojatno posljedica povećanog nakupljanja srebra u biljnom tkivu. Rezultati također pokazuju da je oksidacijski stres uključen u toksičnost nano čestica srebra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb