Pomološke značajke plodova introduciranih sorti trešnje cijepljenih na podlozi Gisela 5 (CROSBI ID 364777)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Matić, Kata
Gadže, Jelena
hrvatski
Pomološke značajke plodova introduciranih sorti trešnje cijepljenih na podlozi Gisela 5
Hrvatska ima dugu tradiciju uzgoja trešnje zbog povoljnih ekoloških uvjeta. Trešnje nema u znatnijoj plantažnoj proizvodnji pa je zbog toga zapostavljena voćna vrsta. Istraživanjem je praćeno vrijeme cvatnje i vrijeme dozrijevanja plodova trešnje na podlozi Gisela 5, pomološke osobine plodova te utvrđivanje krupnoće ploda. Obuhvaćene su 24 introducirane sorte iz pokusnog nasada Zavoda za voćarstvo na Agronomskom fakultetu. Dobiveni rezultati pokazuju da sorte Vega (10, 29 g) i Ferrovia (10, 23 g) imaju najveću masu te spadaju u kategoriju krupnih plodova. Sorta sa najmanjom masom ploda je bila Stonska (3, 12 g), te spada u kategoriju sitnih plodova.
trešnja; sorta; vrijeme cvatnje; vrijeme dozrijevanja; Gisela 5
nije evidentirano
engleski
Pomological properties of introduce sweet cherry cultivars grafted on Gisela 5 rootstock
nije evidentirano
sweet cherry; cultivar; flowering time; ripening time; Gisela 5
nije evidentirano
Podaci o izdanju
22
08.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb