Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 518999

Ocjena učinkovitosti genetskog programiranja u postupcima strojnog učenja


Bespaljko, Igor
Ocjena učinkovitosti genetskog programiranja u postupcima strojnog učenja 2011., diplomski rad, diplomski, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb


Naslov
Ocjena učinkovitosti genetskog programiranja u postupcima strojnog učenja
(Genetic programming efficiency in machine learning)

Autori
Bespaljko, Igor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet elektrotehnike i računarstva

Mjesto
Zagreb

Datum
1.7

Godina
2011

Stranica
50

Mentor
Jakobović, Domagoj

Ključne riječi
Evolucija; evolucijski algoritmi; genetski algoritmi; genetsko programiranje; genetski operatori; populacija; funkcija dobrote; strojno učenje; validacija; krosvalidacija.
(Evolution; evolution algorithms; genetic algorithms; genetic programming; genetic operators; population; goodness function; machine learning; validation; cross validation.)

Sažetak
Ovome radu opisan je mehanizam genetskog programiranja te su nabrojani i opisani osnovni elementi i operatiori genetskog programa. Definiran je i detaljno opisan pojam sustava strojnog učenja. Pokazana je vaţnost testiranja algoritma genetskog programa, njegove sposobnosti generalizacije, na skupu podataka različitom od skupa za učenje. Upotrijebili smo skup za validaciju na kojem algoritam ispituje kada bi trebao prestati učiti na skupu za učenje, odnosno kada se pojavila prenaučenost. Genetsko programiranje prikazano je kao paradigma strojnog učenja i rabimo ga kako bi ocjenili njegovu učinkovitost u postupcima strojnog učenja. Problem koji rješavamo jest otkrivanje pogodnog uvjeta zaustavljanja prilikom strojnog učenja. Otkrivanje uvjeta temelji se na broju generacija i uporabi validacijskog skupa. Navedeno je nekoliko primjera uporabe genetskog programiranja za rješavanje problema iz područja strojnog učenja. KRK (king-rook-king) problem kao jedan od primjera završnica u šahu te problem rasporeĎivanja poslova na jednom stroju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
RačunarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
036-0362980-1921 - Računalne okoline za sveprisutne raspodijeljene sustave (Siniša Srbljić, )

Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb