Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane (CROSBI ID 476389)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Ožegović, Ladislav ; Huković, Seid ; Pepeljnjak, Stjepan
hrvatski
Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane
Prema procjeni FAO jedna trećina uroda žitarica u svijetu propada ili biva odbačena zbog djelovanja plijesni: takva hrana je osiromašena bjelančevinama, ugljikohidratima i mastima, i u njoj se nalaze produkti koji joj smanjuju vrijednost. Plijesni u toku svoje aktivnosti na biljkama, ali i na nekim produktima animalnog podrijetla, stvaraju i sekundarne produkte mikotoksine, koji imaju mnogostruka djelovanja, više ili manje toksična, od toksičnih za pojedine organe ili sustave (hepatotoksični, nefrotoksični, gastrointestinalno toksični, toksični za kožu, respiratornisustav, reproduktivne organe, imunosupresivni), do mutagenih i kancerogenih. Učinak mikotoksina u trovanju aflatoksinom, ohratoksinom, trihotecenima, zearalenonom i patulinom u životinja je još evidentniji, jer njihovo zdravstveno stanje i ekonomično držanje predstavlja problem produkcije s jedne strane, a ostaci mikotoksina u njihovim produktima predstavljaju opasnost za ljude, s druge strane. Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je u spisak tvari koje ugrožavaju zdravlje ljudi uvrstila i mikotoksine i tako realno ocjenila njihovo značenje za zdravlje ljudi i rizik kojem se izlažu ljudi koji na jedan ili drugi način dolaze u kontakt s mikotoksinima. U SAD je Ministarstvo poljoprivrede, Istraživačka služba (ARS), osnovala vijeće sastavljeno od stručnjaka (medicinari, veterinari, agronomi, tehnolozi) (Council for Agriculture, Science and Tehnology, CAST) koje se bavi, između ostalog, i startegijom proizvodnje hrane, da bi omogućila zdravu hranu i smanjia troškove koji nastaju kod smanjenja izvoza i povećanog uvoza neodgovarajućih kompnenti, kao i neekonomične proizvodnje namirnica animalnog porjekla, ali i oboljenja u ljudi. Ovakova strategija morala bi biti razrađena i na našim prostorima u proizvodnji hrane uz obavezan pregeledi kontrolu svih uvoznih komponenata hrane
mikotoksini; proizvodnja zdrave hrane
nije evidentirano
engleski
Mycotoxins and producton of healthy food
nije evidentirano
mycotoxins; production of healthy food
nije evidentirano
Podaci o prilogu
25-33-x.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova
Ožegović, Ladislav
Sarajevo: Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH)
Podaci o skupu
II Međunarodno naučno-stručno savjetovanje o mogućnostima proizvodnje zdravstveno-sigurne hrane
predavanje
01.01.1999-01.01.1999
Sarajevo, Bosna i Hercegovina