Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane (CROSBI ID 476389)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad

Ožegović, Ladislav ; Huković, Seid ; Pepeljnjak, Stjepan Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane // Zbornik radova / Ožegović, Ladislav (ur.). Sarajevo: Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), 1999. str. 25-33-x

Podaci o odgovornosti

Ožegović, Ladislav ; Huković, Seid ; Pepeljnjak, Stjepan

hrvatski

Mikotoksini i proizvodnja zdrave hrane

Prema procjeni FAO jedna trećina uroda žitarica u svijetu propada ili biva odbačena zbog djelovanja plijesni: takva hrana je osiromašena bjelančevinama, ugljikohidratima i mastima, i u njoj se nalaze produkti koji joj smanjuju vrijednost. Plijesni u toku svoje aktivnosti na biljkama, ali i na nekim produktima animalnog podrijetla, stvaraju i sekundarne produkte mikotoksine, koji imaju mnogostruka djelovanja, više ili manje toksična, od toksičnih za pojedine organe ili sustave (hepatotoksični, nefrotoksični, gastrointestinalno toksični, toksični za kožu, respiratornisustav, reproduktivne organe, imunosupresivni), do mutagenih i kancerogenih. Učinak mikotoksina u trovanju aflatoksinom, ohratoksinom, trihotecenima, zearalenonom i patulinom u životinja je još evidentniji, jer njihovo zdravstveno stanje i ekonomično držanje predstavlja problem produkcije s jedne strane, a ostaci mikotoksina u njihovim produktima predstavljaju opasnost za ljude, s druge strane. Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) je u spisak tvari koje ugrožavaju zdravlje ljudi uvrstila i mikotoksine i tako realno ocjenila njihovo značenje za zdravlje ljudi i rizik kojem se izlažu ljudi koji na jedan ili drugi način dolaze u kontakt s mikotoksinima. U SAD je Ministarstvo poljoprivrede, Istraživačka služba (ARS), osnovala vijeće sastavljeno od stručnjaka (medicinari, veterinari, agronomi, tehnolozi) (Council for Agriculture, Science and Tehnology, CAST) koje se bavi, između ostalog, i startegijom proizvodnje hrane, da bi omogućila zdravu hranu i smanjia troškove koji nastaju kod smanjenja izvoza i povećanog uvoza neodgovarajućih kompnenti, kao i neekonomične proizvodnje namirnica animalnog porjekla, ali i oboljenja u ljudi. Ovakova strategija morala bi biti razrađena i na našim prostorima u proizvodnji hrane uz obavezan pregeledi kontrolu svih uvoznih komponenata hrane

mikotoksini; proizvodnja zdrave hrane

nije evidentirano

engleski

Mycotoxins and producton of healthy food

nije evidentirano

mycotoxins; production of healthy food

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-33-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova

Ožegović, Ladislav

Sarajevo: Akademija nauka i umjetosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH)

Podaci o skupu

II Međunarodno naučno-stručno savjetovanje o mogućnostima proizvodnje zdravstveno-sigurne hrane

predavanje

01.01.1999-01.01.1999

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita