Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 518398

Ispitivanje sociometrijske strukture i socijalne percepcije u razredima s cjelodnevnom nastavom i u razredima s tzv. klasičnom nastavom


Raboteg-Šarić, Zora
Ispitivanje sociometrijske strukture i socijalne percepcije u razredima s cjelodnevnom nastavom i u razredima s tzv. klasičnom nastavom // Radovi (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet Zadar. Razdio društvenih znanosti), 20 (1980), 9; 205-214 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Ispitivanje sociometrijske strukture i socijalne percepcije u razredima s cjelodnevnom nastavom i u razredima s tzv. klasičnom nastavom
(Investigation of sociometric structure and social perception in classes having whole-day instruction and in classes having the so-called standard instruction)

Autori
Raboteg-Šarić, Zora

Izvornik
Radovi (Sveučilište u Splitu. Filozofski fakultet Zadar. Razdio društvenih znanosti) (0352-1397) 20 (1980), 9; 205-214

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sociometrijska struktura; socijalna percepcija; učenici; cjelodnevna nastava
(Sociometric structure; social perception; pupils; whole-day instruction)

Sažetak
Na četvrtim razredima osnovne škole (dva razreda u kojima je organizirana cjelodnevna nastava i dva razreda u kojima je organizirana poludnevna nastava) primijenjena je sociometrijska tehnika s neograničenim brojem biranja i odbijanja, da bi se utvrdilo da li oblik boravka u školi utječe na strukturu međusobnih odnosa učenika u razredu. Učenici su birali jedni druge s obzirom na tri sociometrijska kriterija izbora. Isti kriteriji primijenjeni su i pri ispitivanju percepcije vlastitog statusa u grupi. U ovom slučaju učenici su nagađali tko je, od drugih učenika iz razreda, njih odabrao za vršenje svake pojedine aktivnosti. Svi podaci su sažeti u N x N matrice na osnovu kojih je izvršena daljnja analiza rezultata, posebno za razrede s cjelodnevnom nastavom i za razrede s poludnevnom nastavom. Sociometrijska struktura razreda definirana je distribucijom socijalnog statusa učenika i veličinom grupnih indeksa. Točnost percepcije učenika izražena je proporcijom slaganja očekivanih i primljenih pozitivnih i negativnih glasova. Analiza dobivenih rezultata pokazuje da nema razlike u sociometrijskoj strukturi razreda s cjelodnevnom nastavom i razreda s tzv. klasičnom nastavom. Također ni razlike u točnosti percipiranja svog statusa u grupi, među učenicima koji pohađaju razrede s različito organiziranom nastavom, nisu značajne.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zora Raboteg-Šarić, (99796)