Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 518314

Identifikacijski procesi i jezične promjene na otoku Visu


Šimičić, Lucija
Identifikacijski procesi i jezične promjene na otoku Visu 2011., doktorska disertacija, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Identifikacijski procesi i jezične promjene na otoku Visu
(Identification processes and language change on the Island of Vis)

Autori
Šimičić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06.

Godina
2011

Stranica
279

Mentor
Sujoldžić, Anita

Ključne riječi
Antropologija; otok Vis; jezična promjena; identifikacijski procesi; jezični vitalitet; jezična raznolikost; jezični stavovi
(Anthropology; Island of Vis; language change; identification processes; language vitality; linguistic diversity; language attitudes)

Sažetak
Cilj je rada istraživanje jezičnog vitaliteta viških govora na temelju analize jezičnih promjena, ekoloških čimbenika te stavova i identifikacijskih procesa. Pritom je osnovna pretpostavka rada bila da su upravo sociopsihološki faktori ključni u tumačenju jezičnostrukturnih promjena kao i jezičnog vitaliteta neke zajednice. Prikupljeni su raznovrsni podaci koji su analizirani primjenom kvantitativnih i kvalitativnih metoda. Nastojeći otkriti najnestabilnije dijelove sustava i smjer jezičnih promjena u odnosu na standard i regiolekt, analizirana su jezična obilježja na fonološkoj, morfološkoj i sintaktičkoj razini i to s obzirom na njihovu geografsku rasprostranjenost i narječnu specifičnost. Analiza pokazuje da je unatoč visokom stupnju jezične varijabilnosti i gubljenju nekih obilježja, vitalitet otočnih zajednica još uvijek razmjerno visok, posebice uzme li se u obzir afektivna i kognitivna komponenta stavova pripadnika lokalnih zajednica prema vlastitom govoru. Dok analiza kvantitativnih podataka dobivenih na temelju upitnika ukazuje na visok stupanj identifikacije s lokalnom zajednicom koju prati i vrlo pozitivan stav prema mjesnom govoru, iz razgovora s nekoliko sugovornika srednje dobi proizlazi pesimizam i sumnja u mogućnost očuvanja lokalnog govora zbog nepovoljnih demografskih činitelja i sve učestalijeg prekida jezične transmisije. Takvo razilaženje u odgovorima s obzirom na sociopsihološku dimenziju jezičnoga očuvanja ukazuje na višeslojnost stavova te nužnost njihova istraživanja na više razina korištenjem različitih komplementarnih metoda.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
196-1962766-2743 - Suvremena transformacija lokalnih jezičnih zajednica i kulturna raznolikost (Anita Sujoldžić, )

Ustanove
Institut za antropologiju

Autor s matičnim brojem:
Lucija Šimičić, (242995)