Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 518281

Alergijske bolesti na radnom mjestu


Macan, Jelena
Alergijske bolesti na radnom mjestu // Odabrana područja iz kliničke alergologije, Zbornik radova / Stipić Marković, Asja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora, 2011. str. 36-37 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Alergijske bolesti na radnom mjestu
(Allergic diseases and the workplace)

Autori
Macan, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Odabrana područja iz kliničke alergologije, Zbornik radova / Stipić Marković, Asja - Zagreb : Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora, 2011, 36-37

ISBN
978-953-6451-78-6

Skup
Simpozij "Odabrana područja iz kliničke alergologije"

Mjesto i datum
Zagreb, 02.07.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Profesionalne bolesti; bolesti vezane uz rad; profesionalni alergeni
(Occupational diseases; work-related diseases; occupational allergens)

Sažetak
Pri razmatranju pojave alergijskih bolesti na nekom radnom mjestu najznačajnija pitanja na koja mora odgovoriti specijalist medicine rada jest da li je prisutna alergijska bolest uzročno-posljedično povezana sa uvjetima rada i radnog okoliša, te da li ona i na koji način utječe na radnu sposobnost oboljele osobe. Na specijalisti medicine rada, kao poznavatelju uvjeta rada i radnog okoliša bolesnika te mogućih zdravstvenih učinaka pojedinih prisutnih štetnosti, jest identifikacija potencijalnog profesionalnog alergena, tj. indikacija potrebne alergološke obrade koju provodi u suradnji sa specijalistom alergologom i kliničkim imunologom. Prema doktrini medicine rada, jačinu uzročno-posljedične povezanosti izloženosti štetnostima na radnom mjestu sa nastankom poremećaja zdravlja možemo stupnjevati kroz tri kategorije: 1. profesionalnu bolest ; 2. bolest vezanu uz rad ; 3. bolest koja se pogoršava na radu. Profesionalne bolesti i bolesti vezane uz rad su kategorije koja su regulirane zakonski kao odgovornost poslodavca, te zdravstveni poremećaji kategorizirani u navedene kategorije bolesnicima donose određene pravne, ekonomske i socijalne beneficije. Alergijske bolesti mogu biti kategorizirane u bilo koju navedenu kategoriju, ali ipak se najčešće radi o bolesti koja se pogoršava na radu ili profesionalnoj bolesti. Međutim, bez obzira na kategorizaciju uzročno-posljedične povezanosti alergijske bolesti sa radnim mjestom, ona će uvijek utjecati na radnu sposobnost bolesnika, tj. zahtjevati ocjenu radne sposobnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Jelena Macan, )

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jelena Macan, (224622)