Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 518210

Utjecaj obrade na konzervaciju vlage u tlu te na prinose i sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu soje


Špoljar, Andrija; Kisić, Ivica; Kvaternjak, Ivka; Kamenjak, Dragutin; Orehovački, Vesna
Utjecaj obrade na konzervaciju vlage u tlu te na prinose i sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu soje // Agronomski glasnik, 63 (2011), 1/2; 93-105 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj obrade na konzervaciju vlage u tlu te na prinose i sadržaj ukupnih masti i bjelančevina u zrnu soje
(Influence of tillage on soil moisture conservation, yield and total fat and protein content in soybean grain)

Autori
Špoljar, Andrija ; Kisić, Ivica ; Kvaternjak, Ivka ; Kamenjak, Dragutin ; Orehovački, Vesna

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 63 (2011), 1/2; 93-105

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Obrada tla ; vlažnost tla ; ukupni sadržaj bjelančevina i masti ; soja
(Tillage ; soil moisture ; total content of protein and fat ; soybean)

Sažetak
Na pokušalištu Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima u tijeku 2009. godine istraživan je utjecaj različitih načina obrade na sadržaj vlage u tlu i prinose zrna soje (Glycine max L.). Uz navedeno, istraživan je utjecaj obrade i vlažnosti tla na ukupni sadržaj masti i bjelančevina u zrnu soje. Najviši prinos zrna soje bio je kod intenzivne obrade (varijanta E), ali ove razlike nisu bile signifikantne (p>0, 05). Najveći ukupni sadržaj bjelančevina u zrnu soje dobiven je kod reducirane obrade (varijanta B), a ukupnih masti kod intenzivne (varijanta E). Većinom su, glede sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla, dobiveni povoljniji rezultati na reduciranim varijantama obrade. Najpovoljnije stanje sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlage u tlu zabilježeno je kod reducirane obrade (varijanta A) u stadiju cvatnje. Utvrđeni su pozitivni korelacijski odnosi između sadržaja fiziološki aktivne i optimalne vlažnosti tla te ukupnog sadržaja masti i bjelančevina u zrnu soje te prinosa. Najveći sadržaj nepristupačne vlage zabilježen je kod intenzivne obrade u žetvi. Ustanovljeni su negativni korelacijski odnosi između ukupnog sadržaja bjelančevina i masti u zrnu kod svih varijanata obrade, a bili su statistički opravdani samo kod varijanata B i D (p<0, 01). Budući da je jedna godina prekratko razdoblje za donošenje preciznijih zaključaka, istraživanja bi trebalo nastaviti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • Abstracts in Anthropology
  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts