Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hrvatski putnici o Moskvi: od „trećeg Rima“ (grad kao hram) do središta „Treće internacionale“ (grad kao pozornica) (CROSBI ID 172582)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Lugarić, Danijela Hrvatski putnici o Moskvi: od „trećeg Rima“ (grad kao hram) do središta „Treće internacionale“ (grad kao pozornica) // Književna smotra : časopis za svjetsku književnost, 163 (2012), 131-137

Podaci o odgovornosti

Lugarić, Danijela

hrvatski

Hrvatski putnici o Moskvi: od „trećeg Rima“ (grad kao hram) do središta „Treće internacionale“ (grad kao pozornica)

Grad je, ako ga promatramo kao određenu semiotičku cjelinu, utjelovljenje protuslovlja: on je određeni mehanizam koji stalno nanovo rađa svoju prošlost, ali i pripovijest koja stari koristeći se svim svojim prošlostima. U ovom je radu našu pozornost privukla Moskva, taj urbani hram ruske novovjeke povijesti, koji je nakon osnutka Sankt-Peterburga, urbane tržnice ruske novovjeke povijesti, tijekom Petrove vladavine stjeran na margine kulturnih zanimanja. Pokazujući različita lica univerzalnog stereotipa o „velikom selu“, imagem se Moskve razvijao i u tekstovima različitih hrvatskih putnika. Počevši s Jurjem Križanićem, hrvatski su pisci, boraveći u ruskoj metropoli u različitim kulturno-povijesnim trenucima, iz vizure stranca iz srednjoeuropske provincije iznosili zanimljive predodžbe. Dok se u putničkim zapisima Račkog Moskva ostvaruje kao narodna prijestolnica, za Jagića je ona utjelovljenje divlje, „blatne“ romantičnosti. U putnim zapisima Krleže imagem Moskve pak graniči s karikaturom, koja se povremeno ostvaruje kao autokarikatura, dok se kod Cesarca dvjema mogućnostima, grada kao hrama i grada kao tržnice, dodaje još jedna: grad kao pozornica.

Moskva; hrvatski putnici; reprezentacija

nije evidentirano

engleski

Croatian travelers on Moscow: from the “third Rome“ (city as temple) to the centre of the “Third International” (city as stage)

nije evidentirano

Moscow; Croatian travelers; representation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

163

2012.

131-137

objavljeno

0455-0463

Povezanost rada

Filologija