UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA (CROSBI ID 172514)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vranić, Marina ; Knežević Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Leto, Josip ; Kutnjak, Hrvoje ; Horg, Martina
hrvatski
UTJECAJ DODATKA KUKURUZA SJENAŽI LUCERNE NA HRANJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj dodatka zrna kukuruza (ZK) (5 ili 10 g d-1 kg-1 tjelesne mase) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju obroka i vode, te i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) u hranidbi kastriranih ovnova. SL i ZK su sadržavali 534, 7 i 915, 1g ST kg-1 svježeg uzorka, respektivno, te 141, 6 i 106 g sirovih proteina (SP) kg-1ST. Dodatak ZK (5 i 10 g d-1kg-1tjelesne mase kastrata) SL je linearno povećao (P<0, 001) konzumaciju ST obroka, smanjio konzumaciju vode (P<0, 01) i povećao probavljivost ST obroka (P<0, 001). Dodatak 10 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata SL nije doveo do daljnjeg povećanja konzumacije ST obroka u odnosu na dodatak 5 g ZK d-1 kg-1 tjelesne mase kastrata (P>0, 05). Dodatak ZK kao energetske komponente obroku baziranom na SL kao proteinske komponente povećava hranidbenu vrijednost obroka.
sjenaža lucerne; kukuruz; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
nije evidentirano
engleski
EFFECTS OF MAIZE GRAIN ADDED IN A DIET BASED ON ALFALFA HAYLAGE ON THE RATION QUALITY IN WETHER SHEEP
nije evidentirano
alfalfa haylage; maize grain; intake; digestibility
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)