Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

MALONDIALDEHYDE AND HEAVY METAL (CADMIUM, LEAD AND MERCURY) CONCENTRATIONS IN TISSUES OF WILD BOAR FROM LOWLAND CROATIA (CROSBI ID 768169)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Prišć, Martina ; mentor: Šuran, Jelena MALONDIALDEHYDE AND HEAVY METAL (CADMIUM, LEAD AND MERCURY) CONCENTRATIONS IN TISSUES OF WILD BOAR FROM LOWLAND CROATIA // Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 2011.

Podaci o odgovornosti

Prišć, Martina ; mentor: Šuran, Jelena

engleski

MALONDIALDEHYDE AND HEAVY METAL (CADMIUM, LEAD AND MERCURY) CONCENTRATIONS IN TISSUES OF WILD BOAR FROM LOWLAND CROATIA

U radu su mjerene koncentracije kadmija, žive, olova i malondialdehida (MDA) u tkivima bubrega, jetre i mišića divljih svinja. U bubrezima je izmjerena najviša koncentracija kadmija, u jetri najviša koncentracija olova i MDA, dok su koncentracije žive u tkivima bila relativno niske. Izmjerene koncentracije kadmija su više u odnosu na europske divlje svinje, koncentracije olova su približno jednake, dok su izmjerene koncentracije žive znatno niže nego u europskih divljih svinja. U tkivima gdje imamo veće odlaganje spomenutih metala, izmjerene su više koncentracije MDA (jetra, bubreg) u odnosu na mišiće. Uočeno je da je korelacija koncentracije MDA sa koncentracijama teških metala u tkivima mladih životinja (1 do 3 godine starosti) veća u odnosu na tkiva starih životinja (5 do 6 godina). Dokazana je statistički značajna povezanost koncentracije MDA sa koncentracijama kadmija u burezima svih divljih svinja i sa koncentracijama olova u bubrezima mladih divljih svinja. Što se tiče higijenske ispravnosti mišićnog tkiva divljih svinja, u petini uzoraka koncentracije olova i kadmija su bile iznad koncentracija propisanih Pravilnikom. U polovini uzoraka jetre su utvrđene koncentracije kadmija iznad propisanih Pravilnikom, dok je koncentracija olova u petini uzoraka bila iznad najviše dopuštene količine (NDK). U svim uzorcima bubrega utvrđene su koncentracije kadmija iznad najviše dopuštene količine Pravilnikom, dok je koncentracija olova u samo dva uzorka bila iznad NDK.

cadmium; mercury; lead; malondialdehyde; oxidative stress

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Veterinarska medicina