Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 516603

Aktivnosti izviđača u slobodnovremenskom prostoru mladih


Bogut, Irella; Obranić, Ozana; Mlinarević, Vesnica
Aktivnosti izviđača u slobodnovremenskom prostoru mladih // Unapređenje kvalitete života djece i mladih : zbornik radova / Vantić-Tanjić, Medina ; Nikolić, Milena ; Huremović, Alma ; Dizdarević, Alma (ur.).
Tuzla: Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011. str. 293-302 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Aktivnosti izviđača u slobodnovremenskom prostoru mladih
(Scouts activities in the free-time of the youth)

Autori
Bogut, Irella ; Obranić, Ozana ; Mlinarević, Vesnica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Unapređenje kvalitete života djece i mladih : zbornik radova / Vantić-Tanjić, Medina ; Nikolić, Milena ; Huremović, Alma ; Dizdarević, Alma - Tuzla : Udruženje za podršku i kreativni razvoj djece i mladih i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2011, 293-302

Skup
Unapređenje kvalitete života djece i mladih

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 13.06.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Slobodno vrijeme; mladi; izviđačka organizacija; životni stil
(Leisure; youth; scouting organization; lifestyle)

Sažetak
Područje slobodnog vremena mladih situira se sadržajnom dimenzijom provođenja slobodnog vremena koja određuje njihov prepoznatljiv životni stil. Postoje različiti oblici slobodnog vremena, a promatrajući s odgojno-obrazovnog stajališta, ono nije samo socijalna pojava, već i dominantna pedagoška kategorija. Aktivnosti slobodnog vremena valjalo bi usmjeriti prema „organiziranom slobodnom vremenu", a uporište je u istraživanjima koja pokazuju da aktivno i smisleno provođenje slobodnog vremena pridonosi razvoju ličnosti i kreativnosti pojedinca. Slobodno vrijeme mladih često ne predstavlja jedinstven i pedagoški osmišljeni prostor. Ponekad je ono prepušteno različitim vanjskim čimbenicima okruženja od subkulturnih scena i vršnjačkih skupina do „lošeg" medijskog utjecaja i mjesta zabave uz konzumaciju psihoaktivnih tvari. Djeci i mladima treba ponuditi organiziran izvannastavni program koji kroz igru, istraživanje i stvaralaštvo pridonosi osobnom razvoju, učenju i odgoju. Izviđačka organizacija svojim fleksibilnim i sadržajno raznolikim programom pruža veliku mogućnost u razvoju, učenju i odgoju mladih. Svojim sadržajima, oblicima i metodama rada zanimljiva je i privlačna svima, a aktivnosti se realiziraju u slobodnom vremenu djece i mladih. Izviđačka organizacija nudi mladima, a i roditeljima organizirano slobodno vrijeme u kojem mladi aktivno sudjeluju te ih se potiče na samoorganiziranje i promicanje pozitivnih vrijednosti. Sudionici postaju samostalni akteri u proizvodnji sadržaja važnih za slobodno vrijeme i time suoblikuju vlastiti životni stil u skladu s prirodnim okruženjem, podižući na višu razinu kulturu rada, promičući zdrav način života i usvajajući pozitivne društvene osobine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
245-0000000-3613 - Usmjerenost nastave prirode i društva na razine postignuća učenika (Edita Borić, )

Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek