Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 516484

Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu učestalosti konzumiranja hrane (FFQ)


Šivak, Ivana
Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu učestalosti konzumiranja hrane (FFQ) 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Ponovljivost upitnika za kvantitativnu procjenu učestalosti konzumiranja hrane (FFQ)
(Repeatability of a food frequency questionnaire (FFQ))

Autori
Šivak, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.06

Godina
2011

Stranica
49

Mentor
Colić Barić, Irena

Neposredni voditelj
Macan, Jelena

Ključne riječi
FFQ; ponovljivost; adolescenti; prehrambene navike
(FFQ; repeatability; adolescents; dietary habits)

Sažetak
U epidemiološkim studijama koje se bave procjenom unosa hrane i prehrambenim navikama važno je koristiti precizne i pouzdane metode. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati ponovljivost metode kvantitativnog upitnika o učestalosti konzumiranja namirnica (FFQ) za koje se pretpostavlja da su pozitivno ili negativno povezane s nastankom alergijskih bolesti dišnog sustava. U ovom ispitivanju sudjelovalo je ukupno 106 studenata (28 mladića i 78 djevojaka) prve godine studija Sveučilišta u Zagrebu. Prosječna dob ispitanika bila je 19 godina (raspon od 18 do 44 godine). Koeficijent Spearmanove korelacije tjedne učestalosti konzumiranja namirnica kretao se od 0, 37 (P<0, 001) za agrume do 0, 77 (P<0, 001) za soju, sa medijanom 0, 59 ; ponderirane k vrijednosti tjedne učestalosti konzumiranja namirnica kretale su se od 72, 2 (P<0, 001) za proizvode od integralnog brašna do 93, 4 (P<0, 001) za krumpir i bijelo vino sa medijanom 85. Metoda kvantitatvnog upitnika o učestalosti konzumiranja hrane pokazala je dobru ponovljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Jelena Macan, )
058-0222411-2820 - Prehrana, homocistein i kvaliteta koštanog tkiva (Irena Colić-Barić, )

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb