Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu (CROSBI ID 573511)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Klir, Željka ; Antunović, Zvonko ; Halas, Veronica ; Domaćinović, Matija ; Šperanda, Marcela ; Novoselec, Josip Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu // Zbornik sažetaka XVIII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2011 / Luić, Slavko (ur.). Zagreb: Krmiva, 2011. str. 122-123

Podaci o odgovornosti

Klir, Željka ; Antunović, Zvonko ; Halas, Veronica ; Domaćinović, Matija ; Šperanda, Marcela ; Novoselec, Josip

hrvatski

Utjecaj hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu

Sadržaj masnih kiselina u tkivima preživača varijabilniji je u odnosu na nepreživače zbog većeg sadržaja trans masnih kiselina, masnih kiselina s neparnim brojem ugljikovih atoma, kiselina s razgranatim lancima i masnih kiselina s konjugiranim dvostrukim vezama. Te su varijacije rezultat djelovanja enzima prisutnih u mikroorganizmima buraga koji razgrađuju biljne strukture i masne kiseline obroka. Brojna su istraživanja pokazala da je ukupni sadržaj masnih kiselina u MLD-u (musculus longissimus dorsi) najviši u janjetini, a najmanji u svinjetini. Različita su znanstvena istraživanja pokazala da meso preživača ima povoljniji omjer između ω-6 i ω-3 masnih kiselina u odnosu na meso monogastričnih životinja, zbog manjeg udjela linolne i relativno visokog sadržaja ω-3 polinezasićenih masnih kiselina, osobito linolenske. U ovom radu posebna je pozornost posvećena istraživanjima o utjecaju hranidbe na sadržaj masnih kiselina u janjećem mesu. Hranidbom janjadi ili njihovih majki prije odbića moguće je modificirati sadržaj masnih kiselina i njihov omjer u tkivima janjadi. Napasivanjem janjadi, kao i dodatkom ribljega i lanenoga ulja u njihove obroke, povećava se sadržaj ω-3 masnih kiselina u mišićnom tkivu, osobito eikozapentaenske i dokozaheksaenske masne kiseline. Sadržaj masnih kiselina u međumišićnoj masti i potkožnom masnom tkivu sisajuće janjadi pod utjecajem je razine masnih kiselina u mlijeku majke i ovisi o držanju i hranidbi majke. Poželjno je smanjiti sadržaj zasićenih masnih kiselina, a povećati sadržaj polinezasićenih masnih kiselina u masnom i mišićnom tkivu janjadi. Jedna od prednosti u hranidbi preživača je i dodatak izvora linolne kiseline u obroke janjadi pri čemu dolazi do značajnog povećanja sadržaja konjugirane linolne kiseline u različitim tkivima.

hranidba janjadi ; janjeće meso ; polinezasićene masne kiseline ; konjugirana linolna kiselina

nije evidentirano

engleski

Influence of feeding systems on the content of fatty acids in lamb meat

nije evidentirano

feeding of lambs ; lamb meat ; polyunsaturated fatty acids ; conjugated linoleic acid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

122-123.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka XVIII. Međunarodnog savjetovanja Krmiva 2011

Luić, Slavko

Zagreb: Krmiva

Podaci o skupu

XVIII međunarodno savjetovanje KRMIVA 2011

poster

08.06.2011-10.06.2011

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)