Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 515948

Pravna zaštita prava na susrete i druženje


Rešetar, Branka
Pravna zaštita prava na susrete i druženje, Osijek: Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera, 2011 (monografija)


Naslov
Pravna zaštita prava na susrete i druženje
(Legal protection of the contact concerning child)

Autori
Rešetar, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera

Grad
Osijek

Godina
2011

Stranica
299

ISBN
978-953-6072-56-9

Ključne riječi
pravo na susrete i druženje; komparativno pravo; međunarodno pravo; hrvatsko obiteljsko pravo
(Contact concerning children; Croatian law; comparative law; international law; European law; law in book; law in action)

Sažetak
Knjiga prikazuje pravnu zaštitu prava na susrete i druženja u komparativnom pravu, koja se odnosi se na materijalnopravne i procesnopravne aspekte pravne zaštite prava na susrete i druženja u njemačkom, talijanskom, švedskom, engleskom i američkim pravnim sustavima. Međunarodnopravna zaštita opisana u knjizi prikazuje zaštitu prava na susrete i druženja u ratificiranim međunarodnim konvencijama koje su izvor prava u Republici Hrvatskoj: Konvenciju o pravima djeteta (1989), Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda (1950), Europsku konvencija o ostvarivanju prava djeteta (1996) te Europsku konvenciju o kontaktima (2003). Od haških dokumenata nalazimo Hašku konvenciju o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece (1980) i Hašku konvenciju o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznanju, ovrsi i suradnji u predmetima o roditeljskoj skrbi te mjerama za zaštitu djece (1996). U knjizi se ujedno obrađuju međunarodnim dokumentima koji nisu izvor prava u Republici Hrvatskoj, ali u dogledno vrijeme mogu utjecati na pravni sustav RH - Konvenciju o priznanju i izvršenju odluka glede roditeljske skrbi i o ponovnoj uspostavi roditeljske skrbi (1980), te instrument Europske Unije - Uredbu Bruxelles II bis. U kontekstu europskog prava se ujedno prikazuje pravna zaštita prava na susrete i druženja prema Povelji o temeljnim pravima (2000), kao i prema neobvezujućim Načelima o roditeljskoj skrbi Europske komisije za obiteljsko pravo iz 2007. U knjizi se opisuje pravna zaštita prava na susrete i druženje u hrvatskome pravnom sustavu, a ujedno se prikazuju rezultati istraživanja sudske prakse općinskih sudova u Zagrebu, Splitu i Osijeku u pogledu odlučivanja i ovrhe odluka o susretima i druženju. Konačno se daje ocjena stanja pravne zaštite prava na susrete i druženja u hrvatskome pravnom sustavu s prijedlogom potrebnih normativnih poboljšanja u skoroj budućnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
111-1151212-1434 - Ostvarivanje prava djeteta na uzdržavanje na zajedničkom europskom tržištu (Vjekoslav Puljko, )

Ustanove
Pravni fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Branka Rešetar (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Rešetar, Branka
Pravna zaštita prava na susrete i druženje, Osijek: Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera, 2011 (monografija)
Rešetar, B. (2011) Pravna zaštita prava na susrete i druženje. Osijek, Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera.
@book{book, author = {Re\v{s}etar, B.}, year = {2011}, pages = {299}, keywords = {Contact concerning children, Croatian law, comparative law, international law, European law, law in book, law in action}, isbn = {978-953-6072-56-9}, title = {Legal protection of the contact concerning child}, keyword = {Contact concerning children, Croatian law, comparative law, international law, European law, law in book, law in action}, publisher = {Pravni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta J.J. Strossmayera}, publisherplace = {Osijek} }