Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Gravitacijski utjecaj Mjeseca na biokemijske, hematološke i kliničke pokazatelje (CROSBI ID 768098)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Kožaj, Sanja ; Krtanjek, Sanja Gravitacijski utjecaj Mjeseca na biokemijske, hematološke i kliničke pokazatelje // www.unizg.hr. 2011.

Podaci o odgovornosti

Kožaj, Sanja ; Krtanjek, Sanja

hrvatski

Gravitacijski utjecaj Mjeseca na biokemijske, hematološke i kliničke pokazatelje

Položaj čovjeka u svemiru oduvijek je bio vrelo inspiracija i istraživanja u znanosti i umjetnosti, a svekoliko narodno poimanje i radoznalost pak prepoznajemo kroz predrasude, astrologiju i mitove. I danas, znanstveni interes jednako je živ i usmjeren na dokazivanje i traganje za mjerljivim pokazateljima čovjekovog suživota sa svemirskim silama, poglavito s najbližim nam svemirskim tijelom – Mjesecom. U ovom smo radu odabrali izmjerene biokemijske (elektrolite, ukupne proteine, fibrinogen, volumen 24h mokraće, kreatinin, CK, troponin), hematološke (broj krvnih stanica, sedimentaciju eritrocita i hematokrit) i kliničke pokazatelje (broj hitnih pregleda, broj poroda, krvne tlakove) za sve ambulantne i ležeće bolesnike, a po čijim je vrijednostima i frekvencijama u vremenu apogeja i perigeja moguće očekivati dokaze o utjecaju mjesečeve gravitacije na homeostazu. Istraživanje je bilo retrospektivno, podaci su bili sortirani i analizirani statističkom obradom podataka te prikazani tablično i grafičkim prikazima. Rezultati statistike ukazuju da nema povezanosti između promjene jakosti gravitacije Mjeseca i navedenih pokazatelja. Povećana ili smanjena udaljenost Mjeseca od Zemlje, apogej i perigej, nisu promijenili bitno fiziološke i patofiziološke parametre u čovjekovu organizmu.

Mjesec; mjesečeva gravitacija; biološki parametri; svemirski letovi

Rad nema autore koji su suradnici na projektu MZOS. Autori su studentice IV. godine Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Rad je napravljen u okviru projekta pod mentorstkim vodstvom Nade Vrkić, voditeljice projekta. Rad je u konkurenciji za Rektorovu nagradu.

engleski

Influence of the Moon's gravity on biochemical, hematological and clinical indicators

nije evidentirano

Moon; Moon's gravity; biological parameters; space flights

nije evidentirano

Podaci o izdanju

www.unizg.hr

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Farmacija

Poveznice