Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 515849

Diskursi o religiji i pomirenju u Hrvatskoj: modernost i postmodernost


Topić, Martina
Diskursi o religiji i pomirenju u Hrvatskoj: modernost i postmodernost // Opasna sjećanja i pomirenje: Kontekstualna promišljanja o religiji u postkonfliktnom društvu / Sremac, S. ; Grozdanov, Z. ; Knežević, N. (ur.).
Rijeka: Ex Libris, 2012. str. 327-357 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 515849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Diskursi o religiji i pomirenju u Hrvatskoj: modernost i postmodernost
(Discourses on religion and reconcilliation in Croatia: modernity and postmodernity)

Autori
Topić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Opasna sjećanja i pomirenje: Kontekstualna promišljanja o religiji u postkonfliktnom društvu / Sremac, S. ; Grozdanov, Z. ; Knežević, N. - Rijeka : Ex Libris, 2012, 327-357

ISBN
978-953-6932-44-3

Skup
Opasna sećanja i pomirenje: kontekstualna promišljanja o religiji u post-konfliktnom društvu

Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 10.-11.06.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
modernost; postmodernost; sociološke teorije; religija; Comte; Durkheim; Katolička crkva; Hrvatska; pomirenje
(modernity; postmodernity; sociological theories; religion; Comte; Durkheim; Chatolic Church; Croatia; reconcilliation)

Sažetak
Ovaj rad razmatra sociološke teorije modernosti i postmodernosti u kontekstu religije. Rad polazi od pretpostavke da su u pred-modernim društvima ljudi živjeli u skladu sa religijskim zakonima koji su bili neupitni te da su potom prešli u razdoblje modernosti koje karakterizira prelazak sa religijskih vjerovanja na vjerovanje u racionalnost, znanost i ljude, a da bi konačno prešli u razdoblje postmoderne u kojemu napuštaju do tada važeće koncepcije vrijednosti. U ovom smislu, rad, kroz sociološke teorije modernizma i postmodernizma razmatra položaj religije u Hrvatskoj za vrijeme druge Jugoslavije, nakon proglašenja samostalnosti iz 1990-ih te u trenutačnoj situaciji. Prolazeći kroz spomenuta razdoblja, hrvatsko društvo je također prolazilo kroz različite stupnjeve konflikata i promjena religioznih stavova i važnosti religije koji su predstavljali problem mirnodopskom suživotu između manjine i većine. Religija je često služila kao prepreka za suživot s obzirom na dominantni diskurs koji je dolazio od vlasti te s obzirom na način na koji je to interpretirano u javnosti. Rezultati istraživanja provedenoga 2010 i 2011. g. pokazuju da upravo zbog religije postoji konflikt u društvu gdje etnička većina vidi religiju kao problem za napredak (viđen kao modernizacija i europeizacija) dok manjina religiju vidi kao problem za suživot i pomirenje međutim, obje skupine razlike vide kao premostive. Zaključak rada je da je hrvatsko društvo u vrijeme druge Jugoslavije bilo u razdoblju modernosti s obzirom na položaj religije (ali i druge karakteristike) te da se nakon proglašenja samostalnosti vratilo predmodernom shvaćanju religije da bi se u trenutačnoj situaciji približilo postmodernom shvaćanju religije i društvenih odnosa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija

Napomena
Rad na temelju projekta FP7 'Identities and modernities in Europe'POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet političkih znanosti, Zagreb,
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Topić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Topić, Martina
Diskursi o religiji i pomirenju u Hrvatskoj: modernost i postmodernost // Opasna sjećanja i pomirenje: Kontekstualna promišljanja o religiji u postkonfliktnom društvu / Sremac, S. ; Grozdanov, Z. ; Knežević, N. (ur.).
Rijeka: Ex Libris, 2012. str. 327-357 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Topić, M. (2012) Diskursi o religiji i pomirenju u Hrvatskoj: modernost i postmodernost. U: Sremac, S., Grozdanov, Z. & Knežević, N. (ur.)Opasna sjećanja i pomirenje: Kontekstualna promišljanja o religiji u postkonfliktnom društvu.
@article{article, author = {Topi\'{c}, M.}, year = {2012}, pages = {327-357}, keywords = {modernost, postmodernost, sociolo\v{s}ke teorije, religija, Comte, Durkheim, Katoli\v{c}ka crkva, Hrvatska, pomirenje}, isbn = {978-953-6932-44-3}, title = {Diskursi o religiji i pomirenju u Hrvatskoj: modernost i postmodernost}, keyword = {modernost, postmodernost, sociolo\v{s}ke teorije, religija, Comte, Durkheim, Katoli\v{c}ka crkva, Hrvatska, pomirenje}, publisher = {Ex Libris}, publisherplace = {Beograd, Srbija} }
@article{article, author = {Topi\'{c}, M.}, year = {2012}, pages = {327-357}, keywords = {modernity, postmodernity, sociological theories, religion, Comte, Durkheim, Chatolic Church, Croatia, reconcilliation}, isbn = {978-953-6932-44-3}, title = {Discourses on religion and reconcilliation in Croatia: modernity and postmodernity}, keyword = {modernity, postmodernity, sociological theories, religion, Comte, Durkheim, Chatolic Church, Croatia, reconcilliation}, publisher = {Ex Libris}, publisherplace = {Beograd, Srbija} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font