Utjecaj antioksidanasa i masnih kiselina na rast Fusarium graminearuma i sintezu B trihotecena u stočnoj hrani (CROSBI ID 573328)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kanižai Šarić, Gabriella ; Klapec, Tomislav ; Šarkanj, Bojan ; Pavlović, Hrvoje ; Marinović Vitez, Novela ; Habschied, Kristina
hrvatski
Utjecaj antioksidanasa i masnih kiselina na rast Fusarium graminearuma i sintezu B trihotecena u stočnoj hrani
Uskladišteni materijal (stočnu hranu) neophodno je zaštititi od kontaminacije gljivama i mikotoksinima kako bi se izbjegla njihova štetna djelovanja na zdravlje životinja, te konzumacijom proizvoda animalnog podrijetla, i zdravlje ljudi. Strategija nadzora, između ostaloga, obuhvaća korištenje kemijskih i prirodnih konzervanasa u skladištima i silosima. U ovom istraživanju ispitan je utjecaj smjesa sintetskih (butilirani hidroksianisol, propil paraben), prirodnih antioksidanasa (timol) i masnih kiselina (oktanska i dekanska) na rast Fusarium graminearuma i sintezu B trihotecena u krmnim smjesama. Stimulirana sinteza deoksinivalenola zabilježena je u svim ispitanim smjesama tvari koja najvjerojatnije nastaje kao odgovor gljive na stresne abiotske uvjete.
Fusarium gramineraum ; B trihoteceni ; stočna hrana ; antioksidansi ; masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Influence of antioxidants and fatty acids on the growth of Fusarium graminearum and B trichothecenes synthesis in livestock feed
nije evidentirano
Fusarium graminearum ; B trichothecenes ; livestock feed ; antioxidants ; fatty acids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
231-235.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Agriculture in nature and environment protection
Bojan, Stipešević, Roberta, Sorić
Osijek: Glas Slavonije
978-953-7693-01-5
Podaci o skupu
4th International scientific/professional conference Agriculture in Nature and Environment Protection
predavanje
01.06.2011-03.06.2011
Vukovar, Hrvatska