Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja (CROSBI ID 364381)

Ocjenski rad | diplomski rad

Volf, Hari Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja / Koprivnjak, Olivera (mentor); Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, . 2011

Podaci o odgovornosti

Volf, Hari

Koprivnjak, Olivera

hrvatski

Utjecaj stupnja zaraženosti plodova maslinovom muhom naa prinos i neke pokazatelje kvalitete ulja

Maslinova muha (Bactrocera oleae) primarni je štetnik ploda masline koji uzrokuje oštećenja pulpe te dovodi do gubitaka u količini i kvaliteti ulja. Za istraživanje su odabrane dvije autohtone istarske sorte, Buža i Istarska bjelica, od čijih je plodova pripremljeno pet serija s udjelima zaraženih plodova: 0%, 25%, 50%, 75% i 100%, koji su zatim prerađeni u laboratorijskim uvjetima. S povećanjem udjela zaraženih plodova kod sorte Buža došlo je do blagog pada u udjelu ulja u maslinovom tijestu, dok kod sorte Istarska bjelica nisu uočene pravilnosti. U uzorcima ulja određen je udio ukupnih fenola, pokazatelji oksidacijskog kvarenja ulja (vrijednosti K232 i K270), indeks boje i ukupni klorofili. Udio ukupnih fenola opadao je s porastom udjela plodova zaraženih maslinovom muhom kod obje sorte, iako kod sorte Buža linearno i u većoj mjeri (oko 50%) u odnosu na Istarsku bjelicu (oko 20%). Pokazatelji oksidacijskog kvarenja kod ulja sorte Buža rasli su gotovo linearno, a kod 50% zaraženih plodova vrijednosti nisu više odgovarale kategoriji jestivih ulja. Kod Istarske bjelice vrijednosti su ostale nepromijenjene i odgovarale su kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Indeks boje i udio ukupnih klorofila opadao je kod ulja Buže dok je kod ulja Istarske bjelice rastao s porastom udjela zaraženih plodova. Rezultati istraživanja pokazuju da između dviju promatranih sorti postoje razlike u promjenama uzorkovanih napadom maslinove muhe. Kod sorte Buža gubitak količine ulja u tijestu, udjela fenola u ulju te oksidacijsko kvarenje u skladu je s očekivanim kretanjima, dok su kod sorte Istarska bjelica ove promjene bile znatno manje izražene, vjerojatno zbog karakteristika ploda koje su nepovoljnije za razvoj ličinke maslinove muhe (manji udio vode i veći sadržaj fenolnih tvari).

maslinova muha; stupanj zaraženosti; djevičansko maslinovo ulje; fenoli; oksidacijsko kvarenje

nije evidentirano

engleski

Influence of olive fly infestation degree on oil yield and some oil quality parameters

nije evidentirano

olive fly; infestation degree; virgin olive oil; phenols; oxidative degradation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

08.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Rijeci

Rijeka

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija