Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 515468

Dendroflora Zoološkog vrta grada Zagreba


Poljak, Igor; Idžojtić, Marilena; Zebec, Marko
Dendroflora Zoološkog vrta grada Zagreba // Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva, 5-6 (2011), 269-279 (recenziran, članak, stručni)


Naslov
Dendroflora Zoološkog vrta grada Zagreba
(Woody Plants of the Zagreb Zoo Garden)

Autori
Poljak, Igor ; Idžojtić, Marilena ; Zebec, Marko

Izvornik
Šumarski list : znanstveno-stručno i staleško glasilo Hrvatskoga šumarskog društva (0373-1332) 5-6 (2011); 269-279

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Drveće; grmlje; Zoološki vrt grada Zagreba; perivoj Maksimir; dendrološka vrijednost; hortikulturna vrijednost; povijesna vrijednost
(Trees; shrubs; Zagreb Zoo Garden; Maksimir Park; dendrological value; horticultural value; historical value)

Sažetak
Zoološki vrt grada Zagreba, koji je ujedno i prvi zoološki vrt u Hrvatskoj, osnovan je 1925. godine u perivoju Maksimir. S obzirom na važnost drveća i grmlja u oblikovanju prostora te na veliku povijesnu važnost pojedinih stabala, u radu je prikazan popis drvenastih svojti u Zoološkom vrtu te njihova dendrološka, hortikulturna i povijesna vrijednost. Na površini od oko 5, 5 ha determinirano je 238 različitih svojti drvenastih biljaka iz 100 rodova, od kojih, 38 pripada golosjemenjačama, a 200 kritosjemenjačama. Najzastupljeniji rodovi su: Juniperus i Prunus (po 12 svojti), Salix (10 svojti), Acer i Berberis (po 9 svojti), Euonymus i Lonicera (po 7 svojti), Picea i Spiraea (po 6 svojti) te s po 5 svojti Cornus, Cotoneaster, Fraxinus, Thuja i Viburnum. Ukupno, s tropskim, suptropskim i mediteranskim vrstama koje se nalaze unutar Tropske kuće i Paviljona za majmune, u vrtu su prisutne 262 drvenaste svojte. Na području cijelog vrta rastu drvenaste vrste karakteristične za šumsku zajednicu hrasta lužnjaka i običnog graba, od kojih je najzastupljeniji hrast lužnjak. Osim njih u vrtu je zasađen i veliki broj autohtonih vrsta iz kontinentalnog područja Hrvatske, a prisutne su i različite alohtone i egzotične vrste. Dendrološka vrijednost vrta očituje se u velikoj raznolikosti drvenastih svojti što Zoološki vrt čini vrijednom zbirkom drvenastih vrsta. Posebnu vrijednost vrtu daju stabla močvarnog taksodija i platana koja su zasađena još u vrijeme nastajanja maksimirskog perivoja. Pri odabiru biljnih vrsta za prostorno planiranje i oblikovanje unutar Zoološkog vrta, potrebno je voditi računa o njegovom smještaju unutar povijesnog perivoja, autohtonoj vegetaciji na području parkovno-šumskog dijela Maksimira i o biljnim vrstama kao oblikovnom elementu za kreiranje ambijenta životinjskih nastambi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
ŠumarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
068-0242108-0425 - Očuvanje genofonda i oplemenjivanje šumskog drveća nizinskih šuma (Davorin Kajba, )
068-0242108-2773 - Varijabilnost i očuvanje genofonda plemenitih listača u Hrvatskoj (Marilena Idžojtić, )

Ustanove
Šumarski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus