Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 514793

Materijalnopravno i kolizijskopravno uređenje intelektualnog vlasništva nastalog u radnom odnosu


Matanovac Vučković, Romana; Kunda, Ivana
Materijalnopravno i kolizijskopravno uređenje intelektualnog vlasništva nastalog u radnom odnosu // Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 32 (2011), 1; 75-125 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Materijalnopravno i kolizijskopravno uređenje intelektualnog vlasništva nastalog u radnom odnosu
(Substantive Law and Conflict of Laws Regulation of the Intellectual Property Created in the Course of Employment)

Autori
Matanovac Vučković, Romana ; Kunda, Ivana

Izvornik
Zbornik Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (1330-349X) 32 (2011), 1; 75-125

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Intelektualno vlasništvo; autorsko pravo; patent; izum; radni odnos; međunarodno privatno pravo
(Intellectual property; copyright; patent; invention; employment; private international law)

Sažetak
Autorice polaze od teze da pravno uređenje položaja radnika naspram poslodavca u slučajevima kada je radnik stvaratelj određene intelektualne tvorevine po samoj svojoj prirodi potpada pod područja najmanje dvaju grana prava. Ta dvojakost jasno se odražava u sukobu interesa stranaka ovih odnosa. Naime, osjetljiva ravnoteža interesa u odnosu radnik-poslodavac dodatno je opterećena time što je radnik istodobno i autor, odnosno izumitelj. Složenost ove problematike dodatno podcrtava i okolnost što su određeni aspekti prava intelektualnog vlasništva – moralna prava – toliko naglašeni da ih radnopravni interesi ne mogu prevladati. Vodeći računa o sve snažnijim migracijama radnika, ali i kapitala, autorice, pored materijalnopravnog pristupa temi, ne zaobilaze ni onaj kolizijskopravni. U okviru potonjega, akcesornost poveznice koja se oslanja na radnopravni statut široko je prihvaćeno načelo. No, i u okviru sukoba zakona također se osjeća navedena dvojakost problematike, i to poglavito glede pitanja mjerodavnog prava za određivanje izvornog nositelja prava intelektualnog vlasništva. Naime, osjeća se snažno djelovanje onih interesa koji zagovaraju depaçage u odnosu na ostala pitanja, neovisno o tome jesu li skloniji načelu teritorijalnosti ili univerzalnosti. Usporednopravna raščlamba, koja se ograničava na nekoliko europskih pravnih sustava, prvenstveno u ovom radu služi propitivanju kakvoće hrvatskih rješenja i u tom smislu autorice iznose određene zaključke de lege ferenda, kako u odnosu na materijalnopravna rješenja, tako i ona kolizijskopravna.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Rad je kao pozvano predavanje prezentiran na skupu XVII. savjetovanje pravnika "Vlasništvo – obveze – postupak", održanom 2011.g., Poreč, Hrvatska.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0662501-2504 - Prilagodba hrvatskog građanskopravnog uređenja europskome (Nikola Gavella, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb,
Pravni fakultet, Rijeka

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Index to Foreign Legal Periodicals (Berkeley, California, USA), L'Indice Penale (Milano/Padova, Italia) i Sociological Abstracts (San Diego, California, USA)