Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Disagreement in Croatian in the scope of morphological dependencies (CROSBI ID 573049)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Fulgosi, Sanja Disagreement in Croatian in the scope of morphological dependencies. 2010

Podaci o odgovornosti

Fulgosi, Sanja

engleski

Disagreement in Croatian in the scope of morphological dependencies

Rad Nesročnost u hrvatskome jeziku kao vrsta morfoloških ovisnosti ima za cilj definirati i opisati gramatički proces nesročnosti u hrvatskome jeziku. Temeljna je metodološka pretpostavka da se kroz iznimke i kršenje općeg pravila slaganja otkrivaju općenite značajke procesa sročnosti. Teorijski dio rada razmatra postojeće definicije sročnosti, problem paradigmatske i sintagmatske naravi gramatičkih kategorija, a proces nesročnosti sagledava se kroz pojam morfoloških ovisnosti koje problem nesročnosti svrstavaju u teorijski kontekst ovisnosne gramatike. Hijerarhijski odnosi među jezičnim elementima u sintaktičkim domenama sročnosti utvrđeni su na temelju modela hijerarhije sročnosti. Prožimanjem teorijskih modela hijerarhije sročnosti i morfoloških ovisnosti predložena je shema X – Z1– Z2 –Y u kojoj se oznaka X odnosi na paradigmatski određenu gramatičku kategoriju, Y na sintagmatske gramatičke susljednih flektivnih kategorija, a oznaka Z na gramatičke elementa unutarnje (Z1) i elementa vanjske sročnosti (Z2). Razvijeni je teorijski model u ovome radu primijenjen je na problem nesročonosti imenica muškoga roda odnosno složenih kratica muškoga roda. Jezična analiza na odabranome jezičnome materijalu ima dva osnovna rezultata. Prvi rezultat su pravila za funkcioniranje procesa sročnosti u hrvatskome jeziku, a drugi dopuna modela hijerarhije sročnosti s obzirom na specifičnosti imenica muškoga roda kao izvora nesročnosti. Iako je model hijerarhije sročnosti primijenjen na mnoge slavenske jezike, rezultati ove analize na jezičnoj građi hrvatskoga jezika upućuju na teorijsku dopunu pravila hijerarhije.

agreement; disagreement; syntactics; agreement hierarchy; morphological dependency; dependency grammar; syntagmatic dependency relations.

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

Peti hrvatski slavistički kongres

predavanje

07.11.2010-07.11.2010

Rijeka, Hrvatska

Povezanost rada

Filologija