Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 514351

Dugotrajno preživljavanje bakterije Acinetobacter baumannii na plastičnim površinama


Matešić, Marina; Pašić, Edina; Rebić, Danica; Jurčić-Momčilović, Diana; Gobin, Ivana
Dugotrajno preživljavanje bakterije Acinetobacter baumannii na plastičnim površinama // 1. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2011. (poster, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Dugotrajno preživljavanje bakterije Acinetobacter baumannii na plastičnim površinama
(Long-term survival of Acinetobacter baumannii on plastic surfaces)

Autori
Matešić, Marina ; Pašić, Edina ; Rebić, Danica ; Jurčić-Momčilović, Diana ; Gobin, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
1. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem - Knjiga sažetaka / Haberle, Vjera ; Pollak, Lea - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo ; Hrvatsko farmaceutsko društvo, 2011

ISBN
978-953-7031-39-8

Skup
1. hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13-15.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Bakterije; sušenje; preživljavanje; plstične površine
(Bacteria; desiccation; survival; plastic surfaces)

Sažetak
Proces sušenja bakterijske suspenzije je vrlo kompleksan i obuhvaća proces sušenja, složenost površine na koju je nanešena bakterijska suspenzija te ponašanje bakterija izloženih sušenju. Bakterije iz roda Acinetobacter su gram negativni bacili, široko rasprostranjeni u prirodi. Ove bakterije mogu preživjeti u vrlo nepovoljnim uvjetima u tlu, vodi, raznim vrstama hrane, sapunu, rublju itd. Cilj ovog rada je bio ispitati preživljavanje bakterije A. baumannii na plastičnoj površini u suhim uvjetima. U pokusima je korišten klinički izolat A. baumannii. Bakterijska suspenzija je pripremljena u sterilnoj vodi i nanešena u mikrotitar pločicu s 96 rupa (6x20μl po terminu). Bakterije su sušene 1 sat uz protok zraka te inkubirane na sobnoj temperaturi. U različitim vremenskim intervalima, bakterije us rehidrirane u sterilnoj vodi i nasađivanjem deseterostrukih razrijeđenja na LB agar određen je broj bakterija. Kao kontrola, bakterijska suspenzija, je inkubirana u istim uvjetima kao i bakterije izložene isušivanju. A. baumannii je pokazao izrazitu otpornost na sušenje i žive bakterije su dokazane i 50. dana nakon izlaganja sušenju. Rezultati provedenog pokusa su pokazali da A. baumannii dugo preživljava na suhim površinama, koje su potencijalni izvor zaraze. Potrebna su daljnja ispitivanja kako bi se utvrdila infektivnost bakterijskih stanica izloženih sušenju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Autor s matičnim brojem:
Ivana Gobin, (247495)