Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 514304

Znanja i stavovi o dopingu učesnika u sinkro plivanju


Modrić, Toni
Znanja i stavovi o dopingu učesnika u sinkro plivanju // Mladi o sportskoj nauci i struci / Milena Mikalački (ur.).
Novi Sad: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu, 2010. str. 109-115 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Znanja i stavovi o dopingu učesnika u sinkro plivanju
(Doping knowledge and attitudes among syncro swimming participants)

Autori
Modrić, Toni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Mladi o sportskoj nauci i struci / Milena Mikalački - Novi Sad : Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu, 2010, 109-115

ISBN
978-86-80231-70-9

Skup
1. Međunarodni naučno-stručni skup studenata sporta i fizičkog vaspitanja

Mjesto i datum
Novi Sad, Srbija, 27-28.11.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Doping; znanje; stavovi; sinkronizirano plivanje
(Doping; knowledge; attitudes; synchronized swimming)

Sažetak
Znanja i stavovi o problematici dopinga u sinkro plivanju su se do sada jako rijetko istraživala. Shodno tome, ovom istraživanju je cilj, na uzorku sinkroniziranih plivačica i njihovih trenerica iz Hrvatske i Srbije, prikazati stvarnu sliku znanja o problematici dopinga, te definirati faktore koji su povezani sa stavovima, mišljenjima i korištenjem dopinga. Anketni upitnik kojim je provedeno istraživanje je bio u potpunosti anoniman, a sastojao se od dva seta varijabli. Prvi set varijabli sadržavao je opća socio- demografska pitanja, te pitanja o obrazovanju i sportskim faktorima ; dok su se drugim setom varijabli ispitivala znanja, te stavovi i mišljenja o problematici dopinga. Kruskal-Wallis i T-testom su ustanovljene razlike između trenera i plivačica, te razlike između hrvatskih i srpskih plivačica, a za utvrđivanje odnosa i povezanosti između prvog i drugog seta varijabli korišten je Spearmanov koeficijent korelacije. Rezultati istraživanja su ukazali na jako nisku razinu povjerenje plivačica u svoje trenerice po pitanju dopinga, te na relativno lošu informiranost i plivačica i njihovih trenerica po pitanju problematike dopinga općenito. U skladu s tim, preporučuje se provođenje dodatnih programa kako bi se ova populacija bolje informirala i educirala o spomenutoj problematici, a k tome u prilog ide i činjenica da nije pronađena statistički značajna razlika između trenera i plivačica po pitanju znanja o dopingu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
315-1773397-3407 - Terenski i specifično-situacijski mjerni instrumenti u kineziologiji (Damir Sekulić, )

Ustanove
Kineziološki fakultet, Split