Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 514175

Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost


Goreta Ban, Smiljana; Miloš, Boško; Batelja Lodeta, Kristina; Gugić Josip
Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost, Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša - Split, 2010 (monografija)


Naslov
Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost
(Watermelon from Neretva – quality as an identity)

Autori
Goreta Ban, Smiljana ; Miloš, Boško ; Batelja Lodeta, Kristina ; Gugić Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša - Split

Grad
Split

Godina
2010

Stranica
28

ISBN
978-953-99819-2-1

Ključne riječi
Citrullus lanatus L; okoliš; potrošači; tehnologija uzgoja; tržište
(Citrullus lanatus L; consumers; environment; market; production technology)

Sažetak
Lubenicu ubrajamo u skupinu nutritivno vrijednih namirnica jer se odlikuje visokim sadržajem minerala, ugljikohidrata, antioksidanata (likopeni i vitamini) te drugih bioaktivnih spojeva. Uzgoj lubenice u području doline Neretve je važna poljoprivredna djelatnost u kojoj se proizvede glavnina ranosezonske proizvodnje u Hrvatskoj. Posebnost doline Neretve čine specifičnim prirodne prilike među kojima posebno značenje za poljodjelstvo imaju pedološke i hidrološke. Čimbenici okoliša mogu utjecati na promjene u metaboličkim procesima koji kontroliraju sintezu, translokaciju i raspodjelu bioaktivnih spojeva. Tijekom dvogodišnjeg istraživanja ustanovili smo da u specifičnim pedološko-klimatskim uvjetima doline Neretve, lubenica uz postojeću tehnologiju uzgoja uglavnom postiže visoku kakvoću ploda. Anketno ispitivanje potrošača na splitskom području pokazalo je kako potrošači s obzirom na područje uzgoja najradije biraju 'Neretvansku lubenicu' te kako najveću važnost pri kupnji lubenice pridaju okusu i zrelosti ploda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0281 - Abiotički i biotički čimbenici stresa u sustavima uzgoja povrća na kršu (Smiljana Goreta Ban, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Citiraj ovu publikaciju

Goreta Ban, Smiljana; Miloš, Boško; Batelja Lodeta, Kristina; Gugić Josip
Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost, Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša - Split, 2010 (monografija)
Goreta Ban, S., Miloš, B., Batelja Lodeta, K. & Gugić Josip (2010) Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost. Split, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša - Split.
@book{book, year = {2010}, pages = {28}, keywords = {Citrullus lanatus L, consumers, environment, market, production technology}, isbn = {978-953-99819-2-1}, title = {Watermelon from Neretva – quality as an identity}, keyword = {Citrullus lanatus L, consumers, environment, market, production technology}, publisher = {Institut za jadranske kulture i melioraciju kr\v{s}a - Split}, publisherplace = {Split} }