Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost (CROSBI ID 8185)
Autorska knjiga | monografija (znanstvena)
Podaci o odgovornosti
Goreta Ban, Smiljana ; Miloš, Boško ; Batelja Lodeta, Kristina ; Gugić Josip
hrvatski
Neretvanska lubenica - kakvoća kao prepoznatljivost
Lubenicu ubrajamo u skupinu nutritivno vrijednih namirnica jer se odlikuje visokim sadržajem minerala, ugljikohidrata, antioksidanata (likopeni i vitamini) te drugih bioaktivnih spojeva. Uzgoj lubenice u području doline Neretve je važna poljoprivredna djelatnost u kojoj se proizvede glavnina ranosezonske proizvodnje u Hrvatskoj. Posebnost doline Neretve čine specifičnim prirodne prilike među kojima posebno značenje za poljodjelstvo imaju pedološke i hidrološke. Čimbenici okoliša mogu utjecati na promjene u metaboličkim procesima koji kontroliraju sintezu, translokaciju i raspodjelu bioaktivnih spojeva. Tijekom dvogodišnjeg istraživanja ustanovili smo da u specifičnim pedološko-klimatskim uvjetima doline Neretve, lubenica uz postojeću tehnologiju uzgoja uglavnom postiže visoku kakvoću ploda. Anketno ispitivanje potrošača na splitskom području pokazalo je kako potrošači s obzirom na područje uzgoja najradije biraju 'Neretvansku lubenicu' te kako najveću važnost pri kupnji lubenice pridaju okusu i zrelosti ploda.
Citrullus lanatus L; okoliš; potrošači; tehnologija uzgoja; tržište
nije evidentirano
engleski
Watermelon from Neretva – quality as an identity
nije evidentirano
Citrullus lanatus L; consumers; environment; market; production technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša
2010.
978-953-99819-2-1
28
objavljeno