Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 513955

Analiza suše pomoću standardiziranog oborinskog indeksa


Cindrić, Ksenija; Juras, Josip; Gajić-Čapka, Marjana; Mihajlović, Domagoj
Analiza suše pomoću standardiziranog oborinskog indeksa // 5. hrvatska konferencija o vodama s međunarodnim sudjelovanjem: Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena:zbornik radova / 5th Croatian water conference with international participation: Croatian waters facing the challenge of climate changes: proceedings / Biondić, Danko ; Holjević, Danko ; Tropan, Ljudevit (ur.).
Zagreb: Hrvatske vode, 2011. str. 145-153 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Analiza suše pomoću standardiziranog oborinskog indeksa
(Drought analysis by standardized precipitation index)

Autori
Cindrić, Ksenija ; Juras, Josip ; Gajić-Čapka, Marjana ; Mihajlović, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
5. hrvatska konferencija o vodama s međunarodnim sudjelovanjem: Hrvatske vode pred izazovom klimatskih promjena:zbornik radova / 5th Croatian water conference with international participation: Croatian waters facing the challenge of climate changes: proceedings / Biondić, Danko ; Holjević, Danko ; Tropan, Ljudevit - Zagreb : Hrvatske vode, 2011, 145-153

ISBN
978-953-7672-01-0

Skup
5. hrvatska konferencija o vodama s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 18.-21. 05.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Suša; SPI; Slavonija; oborina; protoci; poljoprivredna prizvodnja
(Drought; SPI; Slavonia; rainfall; dishcarge; agricultural production)

Sažetak
Ispitana je povezanost količine oborine s nekim hidrološkim i poljoprivrednim veličinama pomoću standardiziranog oborinskog indeksa (eng. SPI – standardized precipitation index) na različitim vremenskim skalama u istočnoj Slavoniji. Prikazana je pojava suše u zadnjih 50 godina prema podacima s osam meteoroloških postaja. Promjene klimatskih prilika tijekom 20. stoljeća su ispitane na postaji Osijek i ukazuju na trend smanjenja količine oborine u drugoj polovici prošlog stoljeća. Međutim, smanjila se i vjerojatnost za pojavu suše u novijem razdoblju. Analiza protoka na postaji Donji Miholjac pokazala je da postoji izraženija linearna povezanost protoka vode s vrijednostima SPI na vremenskoj skali od tri do devet mjeseci i to u proljetnim i ljetnim mjesecima. Vrijednosti SPI na skali duljoj od 12 mjeseci prema dobivenim rezultatima nemaju značaj u određivanju hidrološke suše. Nadalje, u radu je pokazano da su određeni pokazatelji poljoprivredne proizvodnje usko povezani s meteorološkim veličinama kao što je oborina što upućuje na mogućnost razvoja složenijih modela za procjenu priroda poljoprivrednih kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
004-1193086-3035 - Klimatske varijacije i promjene i odjek u područjima utjecaja (Marjana Gajić-Čapka, )

Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod