Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 513779

Djelovanje Komisije za vjerske poslove Federalne Države Hrvatske / Narodne Republike Hrvatske u crkveno-državnim odnosima 1944.-1948.


Margareta Matijević
Djelovanje Komisije za vjerske poslove Federalne Države Hrvatske / Narodne Republike Hrvatske u crkveno-državnim odnosima 1944.-1948. 2006., magistarski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Djelovanje Komisije za vjerske poslove Federalne Države Hrvatske / Narodne Republike Hrvatske u crkveno-državnim odnosima 1944.-1948.
(Work of the Religious Questions Committee of the Federal State of Croatia / People’s Republic of Croatia within the church-state relationships from 1944 to 1948)

Autori
Margareta Matijević

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16. 11

Godina
2006

Stranica
165

Mentor
Akmadža, Miroslav

Ključne riječi
Komisija za vjerske poslove; Katolička crkva u Hrvatskoj; politička djelatnost; komunizam; Svetozar Rittig
(Commision for religious issues; Catholic Church; politics; communism; Svetozar Rittig)

Sažetak
U radu se istražuje djelovanje Komisije za vjerske poslove u crkveno-državnim odnosima 1944.-1948. Komisija je uglavnom sve procjenjivala na osnovu držanja u Drugom svjetskom ratu. Sama nije odlučivala puno i često je bila prijenosnik informacija iz Ministarstva unutarnjih poslova ili Ministarstva prosvjete. Pitana je za mišljenje u svim stvarima koja su se ticala vjerskih zajednica. Može se zaključiti da je bila drugorazredan politički čimbenik, s pravom da raspravlja, ali ne da odlučuje, i čija uloga rijetko nadilazi savjetodavnu funkciju. Po nekim čisto pragmatičnim pitanjima uzimalo se u obzir njezino mišljenje. Njezini povjerenici na terenu svojim istupima nastojali su amortizirati sukobe i razboritošću spriječiti radikaliziranje odnosa.Intenzitet poslijeratnih progona "vjerujućih" bio je u mnogočemu sličan kod svih vjerskih zajednica. Komisija je pomagala svako profesionalno istraživanje jugoslavenske ideje, promicanje ćirilo-metodske baštine, glagoljaštva i staroslavenštine. Okupljala je ljude projugoslavenskih političkih usmjerenja i upućene u problematiku. Radila je u skromnim prostorima, premda su njezini namještenici bili donekle privilegirani s obzirom na pitanja prehrane i opskrbe. Egzekucije, grubi fizički nasrtaji, ometanja i onemogućavanja bogoslužja, većim dijelom vršena su po nacionalnoj crti, tako da su najviše štete Srpskoj pravoslavnoj crkvi nanosili Srbi, a Katoličkoj crkvi Hrvati. I katolici i pravoslavni u svojim vodećim strukturama, bezuspješno nastojali su da ne izgube poziciju glavnog arbitra u odlučivanju za svoje vjernike. U većini Komisijinih intervencija bilo je nužno političko zaleđe, primjerice podržavanje partizanskog pokreta ili projugoslavensko uvjerenje. Predsjednik Komisije Svetozar Rittig više put je intervenirao i za neke od klerika, časnih sestara ili sveučilišnih profesora, najčešće ako ih je osobno poznavao ili prijateljevao s njima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Margareta Matijević, (250516)